Två personer åtalas för att ha förfalskat pass och id-handlingar. Vad de skulle användas till är oklart. Arkivbild.
Två personer åtalas för att ha förfalskat pass och id-handlingar. Vad de skulle användas till är oklart. Arkivbild. Bild: Fredrik Sandberg / TT

Polis beställde falskt id-kort – två åtalas

ANNONS

I en källarlokal och i en lägenhet i Malmö tillverkades falska pass och id-handlingar. För att samla bevis mot förfalskarna beställde en polis ett rumänskt id-kort.

Två män åtalas nu för urkundsförfalskning. Enligt åklagaren har de tillverkat sammanlagt 39 falska handlingar, mestadels danska, svenska och rumänska pass, id-kort och uppehållstillstånd, rapporterar Sydsvenskan.

En 49-årig man misstänks ha utfört förfalskningarna medan en 62-årig man tog upp beställningar. Även en man i Uppsala som beställt sju falska handlingar åtalas.

Tillslaget i Malmö skedde i april 2018 och utredningen har tidvis gått på sparlåga. Ingen av de åtalade har häktats.

I utredningen finns förgreningar till Danmark, där personer som har använt falska handlingar från Malmö har dömts.

ANNONS

Det är inte helt klarlagt vad de falska handlingarna skulle användas till.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS