Fastigheten spärrades av efter knivdådet på ett boende i Mölndal som krävde en 22-årig kvinnas liv.
Fastigheten spärrades av efter knivdådet på ett boende i Mölndal som krävde en 22-årig kvinnas liv.

Pojke misstänks för mord på boende

En 22-årig kvinna knivdödades i ett bråk på ett HVB-hem för ensamkommande flyktingbarn där hon jobbade. En av de boende, en pojke i 15-årsåldern, misstänks för dådet.

ANNONS
-En hemsk och mycket tragisk händelse, vi beklagar det som hänt, och vi jobbar just nu i krisgrupp för att ta hand om både personal och barn, säger Staffan Alexandersson, socionom och talesperson för Living Nordic AB som driver det aktuella boendet i Mölndal.

En av de boende, en pojke född 2000, greps och är misstänkt för mord eller dråp. Han är anhållen på sannolika skäl, den starkaste misstankegraden. Han och en handfull vittnen till händelsen hördes under måndagen.

Kniven som tros ha använts har hittats men upprinnelsen till bråket är oklar. Larmet kom på morgonen.

-Det var stökigt naturligtvis, en brottsplats med mycket blod. Gärningsmannen hade blivit övermannad av andra boende, folk var nedstämda och upprörda, säger polisens presstalesperson Thomas Fuxborg.
"Fruktansvärt brott"

Huset utrymdes och spärrades av för teknisk undersökning. Hemmets personal och de boende samlades på annat håll, uppger Staffan Alexandersson på Living Nordic.

-Barnen har fått ett tillfälligt boende där de är i trygga händer och får krisstöd och den hjälp de behöver. Personalen träffas och har tillgång till både psykologhjälp och stödet kollegor emellan, säger han.

Statsminister Stefan Löfven (S) reste till Mölndal. Han säger att det var med stor sorg och ilska som han tog emot beskedet om mordet.

-Det är för tidigt att dra några slutsatser av vad det här dådet kan få för konsekvenser för det fortsatta arbetet. Men jag vill redan nu säga att vi kommer att göra vårt yttersta för att det ska vara tryggt och säkert både för personal och boende även på HVB-hem, säger Löfven.
-Jag tror att ganska många känner en stor oro för att det ska bli fler liknande fall när Sverige tar emot så många ensamkommande barn och unga. Många av dem som kommer unga till Sverige har traumatiska upplevelser och det finns inga enkla svar.
Kände stället väl

HBV-hemmet i Mölndal har tio platser för ensamkommande barn. När Inspektionen för vård och omsorg i höstas gjorde en oanmäld tillsyn klassades verksamheten som trygg och bra.

ANNONS

Staffan Alexandersson uppger att den knivdödade kvinnan jobbat på boendet sedan i fjol och kände barn och kollegor väl.

-Barngrupperna brukar vara stabila på sådana här boenden. Det är en och annan som flyttar in eller ut, men annars är det oftast stabilt, säger han.
-Vi är väldigt tagna på sängen av det här, konstaterar Staffan Alexandersson.

HBV-hemmet i centrala Mölndal har tio platser för ensamkommande barn.

Barnen kan vara asylsökande eller så har de fått uppehållstillstånd.

De är 14-19 år gamla och kan komma via kommuner i hela landet.

Boendet har tillstånd från Inspektionen för vård och omsorg (IVO).

Hem för vård eller boende (HBV) kan också rikta sig till barn, ungdomar, vuxna eller familjer med någon form av missbruks- eller beteendeproblematik.

Källor: IVO, Living Nordic AB

ANNONS