Pojke anhållen efter attack på skola

En pojke har anhållits efter en knivattack på en högstadieskola i Eslöv, Skåne. Han misstänks nu på sannolika skäl för att ha angripit och allvarligt skadat en skolanställd, en man i 40-årsåldern. Polisen avlossade varningsskott under insatsen. Ingen annan ska dock ha kommit till skada.
– Vår bedömning är att detta är en isolerad händelse och en ensamagerande gärningsman, säger Anna-Karin Boije vid polisen.

ANNONS

Det var på måndagsmorgonen klockan 08.41 som det första larmet kom från Källebergsskolan i Eslöv, Skåne.

En person, en pojke under 18 år, ska då ha gått in i skolan beväpnad med en kniv och attackerat en man i byggnaden. Polis och ambulans larmades till högstadieskolan.

– De möts av en kaosartad situation. Vi agerar utifrån pågående dödligt våld-konceptet för att rädda liv och gripa en gärningsman, säger Anna-Karin Boije, lokalpolischef i Eslöv.

På platsen hittade man en svårt skadad man i 40-årsåldern. Han fördes till Skånes universitetssjukhus och har opererats för allvarliga skador.

– Han är nu vaken och läget är stabilt, säger Anna-Karin Boije till SVT:s Aktuellt på torsdagskvällen.

ANNONS

Enligt polisen stängde elever och lärare in sig i klassrummen när den misstänkte attackerade.

Den misstänkte pojken kunde gripas på platsen. Under händelsen sköt en polis varningsskott med sitt tjänstevapen, men varför och hur gripandet gick till kan Anna-Karin Boije inte gå in på.

– Jag har ingen detaljerad information om hur gripandet gick till, men att använda sitt tjänstevapen kräver att det är en högst hotfull situation, säger hon.

Anhållen på sannolika skäl

Åklagare beslutade under dagen att anhålla pojken, på sannolika skäl misstänkt för försök till mord.

– Det här är ett mycket allvarligt brott där förundersökningen pågår. Pojken har använt en kniv och han har hörts under dagen då han har lämnat en berättelse. Ytterligare förhör med andra personer som kan tänkas tillföra utredningen information pågår också. Vi kommer ta ställning till den bevisning vi har och också utreda motivet, säger kammaråklagare Pernilla Nilsson i ett pressmeddelande.

Senast på söndag kommer åklagaren behöva ta ställning till om pojken ska häktas eller släppas på fri fot.

Polisen: ”För tidigt att uttala sig om motiv”

Polisen har inte gått ut med något misstänkt motiv som kan förklara vad som ligger bakom händelsen.

– Det är för tidigt att uttala sig om eventuellt motiv men det stora utredningsarbetet som pågår kommer förhoppningsvis att visa det, säger Anna-Karin Boije.

ANNONS

Pojken som gick till attack är elev på skolan, bekräftar Åklagarmyndigheten på torsdagskvällen. Den skadade mannen är anställd på skolan.

Enligt vittnesuppgifter som Skånska dagbladet har gått ut med bar han en dödskallemask, men polisen vill inte bekräfta de uppgifterna.

Drygt en timme efter att det första larmet kom hade polisen fattat beslut om att gå upp i så kallad särskild händelse och vid 10-tiden slog polisen till mot den misstänkte pojkens bostad, uppger Aftonbladet.

Stängde in sig i klassrummet

En idrottsplats i närheten av skolan användes som uppsamlingsplats för elever och personal som befann sig i skolbyggnaden vid händelsen.

Under fredagen kommer skolan att hålla öppet igen för de elever som vill komma dit.

Polisen har haft ett stort antal resurser på plats och har hållit vittnesförhör med både lärare och elever.

Tittar ni på fler eventuella gärningsmän?

– Vår bedömning är att detta är en isolerad händelse och en ensamagerande gärningsman så vi söker inte fler gärningsmän i det här ärendet, säger Anna-Karin Boije.

Två högstadiepojkar berättar för TT hur de fick vänta inlåsta i klassrummet i en och en halv timme. De skulle planera morgondagens idrottsdag, men fick plötsligt veta att de skulle stanna kvar i klassrummet.

Läraren berättade inget om vad som hänt.

ANNONS

– Det vi fick reda på var det som stod på nyheterna, berättar en av eleverna.

Senare berättade läraren att det fanns poliser utanför.

Blev ni oroliga?

– Lite, när man ser så mycket poliser, säger en av eleverna.

– Jag kände mig ändå säker. Vi var ändå i vårt klassrum, i byggnaden, säger den andre.

Damberg bestört

Statsminister Stefan Löfven (S) kommenterar händelsen:

"Attacken på en medarbetare på Källebergsskolan i Eslöv är fruktansvärd. Mina tankar går till den drabbade, hans anhöriga och alla elever och personal på skolan. Skolan ska vara en trygg plats för alla”, skriver han till Aftonbladet.

Även inrikesminister Mikael Damberg (S) har uttalat sig efter dådet.

– Det är med bestörtning jag tagit del av information om detta allvarliga våldsdåd i Eslöv, säger han till TT.

– En skola ska alltid vara en trygg plats för alla barn och vuxna som finns där. Våra tankar går till anhöriga och till de elever som naturligtvis är skakade efter detta.

Tror du att det startar en debatt om säkerhet på skolor nu?

– Det är skolstartstid nu, så det är klart att människor blir oroliga av en sådan händelse, men vi vet väldigt lite om motiv och bakgrund.

ANNONS
”Våra tankar går till anhöriga och till de elever som naturligtvis är skakade efter detta”, säger inrikesminister Mikael Damberg.
”Våra tankar går till anhöriga och till de elever som naturligtvis är skakade efter detta”, säger inrikesminister Mikael Damberg. Bild: Christine Olsson/TT

Tidigare skolattacker i Sverige

22 oktober, 2015: Skolan Kronan i Trollhättan. Tre personer miste livet i den blodigaste skolattacken i Sverige. Gärningsmannen själv, Anton Lundin Pettersson, dog också efter att ha blivit skjuten av polis. Attacken var ett hatbrott med rasistiska motiv.

25 oktober, 2001: Två gymnasieelever knivskars på Västermalms skola i Sundsvall. En av dem, en ung kvinna, dog senare av sina skador. En 16-årig man var gärningsmannen.

18 januari, 2001: En 19-åring sköt ihjäl en 16 år gammal pojke på Bromma gymnasium i Stockholm.

13 december, 1979: En 39-årig lärare knivhöggs till döds på Svartedalsskolan i Göteborg. Gärningmannen var en 15-åring som skulle avvisas från skolan.

4 mars, 1961: En 17-årig man sköt ihjäl en person och skadade sex när han öppnade eld under en skoldans.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS