Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Pojkarna bakom våldtäkt i Lund flyttas

De två pojkarna som våldtog en fjortonårig flicka på en skola i Lund ska flyttas till en annan skola. Men det är osäkert om flickan kan återvända till skolan, säger hennes målsägarbiträde.

- Det är risk för att det är för sent nu eftersom det har gått så lång tid. Hon får ta ställning till det nu. Det här borde ha gjorts direkt och då hade det varit lättare för henne, säger flickans målsägarbiträde Ulrika Rogland till TT.

Rektor och skolledning kovände på tisdagen efter att först ha låtit pojkarna gå kvar i skolan.

- Vi tog ett felaktigt beslut tidigare, säger skoldirektör Mats Jönsson till Sydsvenskan.

Flickan och hennes familj har försökt få skolan att ändra sig under lång tid, men då fått till svar att en förflyttning inte var aktuell, enligt Ulrika Rogland.

- De är övertygade om att det är på grund av medieuppmärksamheten som skolan ändrar sig.

Den mediala uppmärksamheten har varit jobbig för flickan, men hon tycker samtidigt att det är bra att det uppmärksammats.

- Det blir lite upprättelse för henne.

Att våldtäktsoffret var den som lämnade skolan har gjort att Skolinspektionen riktat kritik mot den aktuella skolan.

Fruktansvärt

Skolminister Gustav Fridolin (MP) tycker det är bra att skolan och kommunen ändrat sig. Han anser att det nya beslutet i Lund visar att det finns tydliga regler gällande förflyttning av elever.

- Det är bra att man är så tydlig med att det är ett beslut som man hade kunnat ta tidigare, säger han.

Att killarna först fick gå kvar på skolan ser Fridolin som en väldigt dålig signal till de andra eleverna

- Vuxenvärlden får aldrig vara otydlig med vad som är rätt och fel. Det är därför den här typen av beslut blir så viktiga, särskilt när det är så allvarligt som det var i Lund, men också i andra situationer, säger han.

Ändra skollagen

Händelsen i Lund är ett av flera fall där våldtäkts- eller mobbningsoffer tvingas byta skola samtidigt som förövarna blir kvar. Den nuvarande lagstiftningen tillåter bara förflyttning av elever när allt annat har prövats.

Att förövarna först fick gå kvar i skolan har väckt starka reaktioner och nu vill Liberalerna ändra på skollagen så att det blir enklare att förflytta förövare.

- Det ska inte behöva vara den yttersta åtgärden. Ibland måste man flytta förövaren direkt, säger partiledaren Jan Björklund (L).

Fel signaler

Dessutom ska skolan bli skyldig att i alla fall pröva om förövaren ska förflyttas och om det inte sker ska skolledning motivera varför – i dag är det inget krav. Jan Björklund tror att många rektorer är rädda för att flytta på en elev eftersom att det kan ge upphov till ytterligare konflikter.

- Då leder det ofta till att offret flyttar istället och så tycker skolan att man är av med problemet. Det är helt fel signal vi sänder till våra ungdomar, säger han.

Liberalerna avser att ta initiativ i frågan i riksdagen inom kort.

Men Gustav Fridolin säger att det rådande regelverket ger tillräckliga möjligheter för att förflytta elever.

- Har en elev utsatt en annan elev för ett brott har man som skola alla möjligheter att flytta på en elev. Det finns inga hinder, säger han.