Pojkar omskärs i regionens regi

ANNONS
|

I går skrev Sayadi under avtalet med Västra Götalandsregionen. Han kommer att hyra ett rum på en vårdcentral i Skövde för ingreppen.

– Det är ett kontroversiellt ämne, men jag lägger inga egna värderingar i det. Det här kommer att göras oavsett om vi vill eller inte. Då är det bättre med någon som kan göra det under ordnade förhållanden, än att göra det på köksbordet eller på en skola en kväll, säger han.

Att utföra omskärelse är en sidoverksamhet för Sasan Sayadi, som ska jobba med det på helgerna.

– Det är ett företag och en affärsidé också, så är det, säger han.

ANNONS

Regionen har länge haft svårt att hitta en utförare. Det kan delvis bero på att ingreppen ska ske till självkostnadspris, utan subventioner från regionen. Det kan handla om runt 10 000 kronor för föräldrarna att betala.

– Men nu äntligen så har vi fått en kontakt som vi hoppas ska fungera. Det blev i lite mindre omfattning än vad som var tänkt, men vi är glada för att vi har fått en leverantör, säger Ingrid Nielsen, regionens utredningsledare.

Sveriges kommuner och landsting gick 2009 ut med en rekommendation att alla landsting bör erbjuda omskärelse av pojkar, även sådan som inte är medicinskt motiverad. Västra Götalandsregionen antog denna.

Men trots två olika upphandlingsomgångar kom inte ett enda anbud. Det var svårt att hitta kirurger som ville utföra ingreppen.

– Då har man möjlighet att gå ut och ta kontakt med presumtiva leverantörer, och det är det vi har gjort i det här fallet. Verksamheten ska skötas inom ramen för hälso- och sjukvård så att man får insyn i det som sker, säger Ingrid Nielsen.

Föräldrar har också ringt och velat få detta utfört inom den offentliga vården, vilket motiverar att gå vidare, enligt Nielsen.

– Det har ju inte bara varit positiva tongångar i det här, men vi känner oss trygga och nöjda i det som har blivit utformat nu, det är ett ettårigt avtal och så får vi följa upp det sen.

ANNONS

Finns det en nedre åldersgräns för de barn som blir omskurna?

– Nej, inte egentligen. Om man tittar på andra europeiska länder så görs det i vissa fall redan innan barnen går hem från BB. Men det är olika inom olika församlingar.

I Sverige är det tillåtet med manlig omskärelse utan medicinsk orsak sedan 2001.

Ingreppet får bara utföras av legitimerad läkare på pojkar över två månader.

På barn yngre än två månader får ingreppet göras av företrädare för ett trossamfund som har tillstånd från Socialstyrelsen.

Källa: RFSU

ANNONS