Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Pisachefen: Hopp för svenska skolan

Skolan i Sverige har blivit sämre sedan början av 2000-talet, men det finns fortfarande möjligheter för landet att bli världsledande på utbildningsområdet, enligt Pisachefen Andreas Schleicher

Skolkommissionens rapport visar på att Sverige har påbörjat arbetet att erbjuda alla barn den utbildning de behöver, skriver OECD:s utbildningschef Andreas Schleicher på Dagens Nyheters debattsida.

"För det första vill Skolkommissionen se en återgång till en av den svenska skolans traditionellt sett starka sidor, det vill säga stödet till elever med sämre förutsättningar. Ett av de mest besvärande resultaten i Pisa-studien visar att Sverige, i nästan lika stor utsträckning som USA, har gått bakåt när det gäller att matcha lärarnas kunnande med elevernas behov", skriver han.

Schleicher anser att kombinationen av valfrihet och avregleringar inom skolan har skadat det svenska skolsystemet. Han skriver att det behövs tydliga riktlinjer och en strategisk vision om utbildning från de centrala myndigheterna.

"Med andra ord så krävs gemensamma ansträngningar från de centrala och lokala utbildningsinstansernas sida för att skolvalet ska komma alla svenskar till gagn".