Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Nästan 5 500 svenska 15-åringar på 202 skolor deltog i PISA-undersökningen som gjordes förra året men som presenteras i dag.

PISA-mätningen: Tydlig svensk förbättring

De svenska 15-åringarna lyfter sig tydligt i den senaste PISA-mätningen.

Detta framgår på den presskonferens som svenska Skolverket just nu håller.

I den nu presenterade mätningen deltog nästan svenska 5 500 elever på 202 skolor. De är födda 1999 och de flesta av dem gick i nian förra året. Mätningen gäller elevernas kunskaper i läsförståelse, matematik och naturvetenskap.

De svenska niorna är nu tillbaka uppe på samma nivå som de svenska 15-åringarna var 2009 och tillbaka på genomsnittet för alla OECD-länderna. Detta beror dock inte bara på att de svenska resultaten har förbättrats utan också på att det genomsnittliga OECD-resultatet har försämrats.

Ända sedan första Pisa-mätningen år 2000 har det gått lite sämre för varje gång, och senast, 2012 stod Sverige för den största resultatförsämringen av alla deltagande OECD-länder.

En sak som talade för en för en vändning är Timss-resultaten i förra veckan, då såväl fjärde- som åttondeklassare visade sig ha klarat högre poäng i både naturvetenskap och matematik jämfört med föregående mätning. Å andra sidan mäter Pisa ett tredje område – läsförståelse – och har också ett bredare kunskapsbegrepp.

Pisa-chocken 2013, då resultaten från mätningen året innan presenterades, ledde till att en redan het skoldebatt nådde kokpunkten med knappt ett år kvar till 2014 års val. Nya förslag lanserades. Till exempel ville Jan Björklund se ännu tidigare betyg, fler undervisningstimmar, tioårig grundskola och ett återförstatligande av skolan.

 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.