Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Pilbågsjakt kan bli tillåtet i Sverige

Jakt med pilbåge är kontroversiellt. Efter många års utredning avgörs nästa år frågan om det ska bli tillåtet i Sverige.

Nyligen sköts rådjuret Doris i Surte i huvudet med en pil. Händelsen har väckt starka känslor. Jakt med pilbåge är förbjudet i Sverige, men tillåtet i bland annat Danmark och Finland. Svenska Bågskytteförbundet är motståndare till att pilbågar ska få användas till jakt.

Ser ni några risker med det ökade pilbågsintresset?

– Nej, så vitt jag vet har det skjutits två djur under mina 35 år i förbundet. Dels en älg i Göteborg för tjugo år sedan, dels detta rådjuret. Vi är väldigt tydliga med att påpeka att vi är motståndare till jakt med pil och båge. De som använder bågar och okynnesskjuter gör det ofta med bågar och pilar som kommer från inbrott i klubbhusen. De seriösa bågskyttarna skulle inte gå och skjuta ett djur, säger Bo Palm, ordförande i Svenska Bågskytteförbundet.

– Det är ett osäkert sätt att ta död på ett djur, skytten måste vara väldigt nära djuret för att få en säker träff. Och även om du får en säker träff är det inte helt säkert att djuret avlider, säger Bo Palm.

Men Anders Geijer i Svenska Bågjägareförbundet avfärdar motståndarnas kritik.

– De är oinformerade. Personer som tycker att metoden är osäker har inte erfarenhet av modern bågjaktsutrustning. Själv jagar jag med hagel, kula, pilbåge och fällor. Jag ser pilbågen som ytterligare ett jaktmedel i palletten, säger Anders Geijer.

Just nu pågår en utredning hos Naturvårdsverket om pilbågsjakt ska bli tillåtet även här. I utredningen har man bland annat bedrivit en testverksamhet i vilthägn för att kunna följa effekterna av piljakt.

Christer Pettersson jobbar med jakt- och vapenlagstiftning på Naturvårdsverket.

– Vid testverksamheten uppfyllde pilbågen kraven vid jakt på rådjur och hjort. Det var inte fler skadeskjutningar än vid jakt med gevär, säger han.

Enligt Christer Pettersson finns ett stort intresse för att jaga med båge, de senaste åren har det sålts drygt 10 000 jaktbågar.

– Det finns alltså många presumtiva bågjägare. Testerna har visat att pilbågen är ett tillräckligt medel för att jaga vissa viltarter i vissa situationer. Dessa arter är sådana som behöver beskattas. Men jag tycker att det är väldigt viktigt att inte föregripa beslutet, säger han.

Beslutet i frågan om det kommer att bli tillåtet med bågjakt kommer att fattas nästa år.

Läs också: Pilbågstrenden stark bland unga tjejer

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.