Pia, 76, sköts ihjäl av sin man

Pia Ekstrand vädjade om hjälp i samtalet med SOS. Men det var för sent. Några sekunder senare sköts hon till döds - av sin man. Nu berättar dottern om sorgen och om vad det skulle betyda om mammans död kan få fler kvinnor att våga lämna destruktiva förhållanden. – Om de inte kan gå för sin egen skull så kanske de kan inse att det står människor bredvid som också lider, säger Eva

ANNONS

På måndagen dömdes en man i 70-årsålderntill 17 års fängelse för mordet på sin hustru. Mannen är en ex-officer som jobbat på Skaraborgs regemente men som också varit placerad vid Försvarsmaktens högkvarter i Stockholm.

Hans hustru hette Pia Ekstrand, 76.

Nu vill Pias barn göra sin mamma synlig och har godkänt att GP publicerar hennes namn och en bild på henne. En bild som visar deras mamma så som de vill minnas henne. – Hon var en stark person. Förr. Och modig ochrolig, berättar dottern Eva.

LÄS MER: Högt uppsatt ex-officer döms för hustrumord

"Det sista du gör"

Kvällen den 11 augusti kom polisen till parets gård utanför Ystad. Där hittades Pia död, ihjälskjuten, och hennes make svårt skottskadad. Bredvid mannen låg ett hagelgevär. Och enligt ett vittne på platsen ska mannen ha sagt: – Jag har skjutit min fru, jag har skjutit min fru. Tidigare under dagen hade Pia ringt sina anhöriga flera gånger och berättat om att maken hotade med att bränna ner huset. De har beskrivit Pia som rädd, ledsen, skärrad och förtvivlad.

ANNONS

För en anhörig ska Pia ha berättat att mannen sagt att hon inte skulle få se morgondagen. En annan anhörig hörde mannen i bakgrunden: "Om du ringer din syster är det nog det sista du gör", ska han ha skrikit.

De anhöriga hade i sin tur larmat SOS men fått veta att Pia var tvungen att ringa själv. Men när hon gjorde det var det för sent. – Hjälp mig, vädjade hon till SOS-operatören och berättade att maken hällt ut bensin i huset och hotade med att tända på. Bara några sekunder in i samtalet hördes hur tre skott avlossades - det ena skottet släckte Pias liv.

LÄS MER: Kvinnans vädjan innan hon sköts till döds

Ett wake up call för andra

Pia gifte sig med ex-officern i början av 2000-talet. Under utredningen har det kommit fram att det var en destruktiv relation. Pia blev kontrollerad av sin make. – Vi som har stått vid sidan av, precis som alla andra som lever med en förälder, släkting eller syskon som lever i en relation som inte är sund har känt en maktlöshet, berättar dottern Eva.

Hon vill att mammans död ska påverka någon annan att våga göra det som mamman själv inte gjorde - att bryta relationen. – Att andra kvinnor får ett wake up call. Om de inte kan gå för sin egen skull så kanske de kan inse att det står människor bredvid som också lider och känner sig maktlösa.

ANNONS

Eva säger att hon har förståelse för att det inte är så lätt. – Man blir indoktrinerad, man blir nertryckt och förminskad. Och det går rätt fort. Man blir skuldbelagd och kränkt och det är svårt att ta sig ur, att bryta det ochatt våga tala om det. Men det är inget att skämmas för. Man måste våga be om hjälp. Och Evas kamp - i mammans namn - har redan gett resultat. Hon berättar om en kvinna som lämnade sitt förhållande i förra veckan.

LÄS MER: Ex-officer åtalas för mord på sin hustru

Makens syn på förhållandet

Ex-officern har varken erkänt eller nekat till brottet. – Han minns inget från den elfte augusti då den här händelsen ägt rum, har hans advokat, Carl-Owe Olsson, sagt tidigare.

De sista minnena är från dagen innan. Han har också fått många frågor om parets relation. – Han menar på att det har varit tjafs och bråk men inte, vad han gör gällande, mer än normala par, har hans advokat Carl-Owe Olsson sagt tidigare. – Han har aldrig varit våldsam och aggressiv mot sin hustru tidigare. Det har kommit fram uppgifter i alla möjliga sammanhang, men han gör gällande att så är inte fallet, fortsatte advokaten.

ANNONS

"Ren avrättning"

Under måndagen dömdes ex-officeren som sagt till 17 års fängelse för mordet. Tingsrätten skriver i domen att all teknisk utredning talar för att det är maken som skjutit. Dessutom ska mannen, när han kom till sjukhuset direkt efter händelse, ha erkänt brottet. Något som tingsrätten menar bevisar hans skuld. De skriver att det "kan uteslutas att någon annan än(maken) avfyrat det dödande skottet".

Tingsrätten skriver också i domen att mannen hade uppsåt att döda sin fru - i och med att han "på kort avstånd avlossat ett skott med hagelgevär i hennes nacke".

Rätten anser att det är försvårande att mannen dödade sin fru i hennes egen bostad och att det gjordes på ett sätt "som liknar en ren avrättning".

"Svårt att känna hat"

Tingsrätten motiverar valet av 17 års fängelse med att det inte finns några förmildrande omständigheter. De nämner det faktum att han hotade henne innan mordet, att han hällde ut bensin i köket - vilket enligt rätten anser måste ha haft en stressande påverkan på kvinnan, och att det dödande skottet avlossades bakifrån och på nära håll.

Däremot anser de inte att det är "så våldsamt eller förenat med så stor dödsångest" att han ska dömas till 18 år eller livstid. – Jag har svårt att känna hat mot människor rent generellt. Jag är oförmögen att hata människor, tack och lov. Men det han har gjort är oförlåtligt. Sitt straff får han på ett eller annat vis. Han har inget kvar. Jag har tillit till att han får det straff han ska ha. Det finns en förhoppning hos mig att han kommer till en förlåtelse till sig själv och att han inser vad han gjort men det finns ingen garanti för det, säger Pias dotter Eva om domen och fortsätter. – Hela situationen är fruktansvärd. Vi kände honom. Vi hade en relation med honom.

ANNONS
ANNONS