Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Pfizer minskar sin vaccinleverans

Läkemedelsbolaget Pfizer kommer att reducera sina vaccinleveranser till Norge och Europa. Anledningen är att bolaget vill uppgradera sin produktionskapacitet.
– Det är förstås väldigt olyckligt att det kommer just nu när vi vaccinerar personer som verkligen behöver skyddet, även om det inte är en jättestor skillnad så är det ändå en viktig skillnad, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

Från och med nästa vecka och en tid framöver kommer Pfizer att minska sina vaccinleveranser. Uppgiften kom först från Folkehelseinstituttet i Norge och rapporterades av NRK.

För Sveriges del innebär det ett minskat antal doser nästa vecka.

– Vi har fått garantier från Pfizer att vi är tillbaka på normala volymer veckan därpå, säger Sveriges vaccinationssamordnare Richard Bergström till TT på fredagskvällen.

Reduceringen beror på att Pfizer vill uppgradera sin produktionskapacitet. NRK rapporterar att leveransproblemen ska påverka hela Europa.

”Väldigt olyckligt”

Exakt hur många färre doser Sverige får nästa vecka är ännu inte klart. Folkhälsomyndigheten uppger att det rör sig om en minskning på ungefär 25 procent.

– Det är förstås väldigt olyckligt att det kommer just nu när vi vaccinerar personer som verkligen behöver skyddet, även om det inte är en jättestor skillnad så är det ändå en viktig skillnad, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

Enligt Pfizer kommer vaccinet att levereras i minst samma totala mängd under det första kvartalet som tidigare avtalat.

– Det här påverkar leveranser på kort sikt, under några veckor. Men det kommer förhoppningsvis ge en betydande ökning av doser i slutet av februari och mars, säger Pfizers svenska kommunikationschef Ulrika Goossens.

Hälsoministrarna i sex länder, däribland Sverige, har i ett brev till EU-kommissionen uttryckt "allvarlig oro" på grund av leveransförseningarna. Det handlar om ansvariga ministrar i Danmark, Estland, Finland Lettland, Litauen och Sverige.

"Det är mycket angeläget för regeringen att leveranserna fungerar från tillverkaren och att vaccinproduktionen kan skalas upp enligt plan", säger socialminister Lena Hallengren i en skriftlig kommentar till TT.

LÄS MER: Johnson & Johnsons vaccin visar hög effektivitet och få biverkningar

LÄS MER: Här vaccineras de första sjukhusanställda i Göteborg

Oklart hur Sverige påverkas

Västra Götalandsregionen har tidigare inte velat använda samtliga vaccindoser på grund av att man just velat vara säkra på att leveranserna av vaccindoserna fungerar. I stället har regionen fram till i förra veckan bunkrat upp en del av doser som har levererats hittills. Först sedan förra veckan har regionen börjat använda samtliga doser, efter ett förtydligande från Folkhälsomyndigheten.

– Fram till förra veckan sparade vi på dos två, men efter rekommendationen från Folkhälsomyndigheten behöver vi inte det längre, utan då skickar vi ut i den takt vi får. Vi har bara ett litet, mindre lager, sa Kristine Rygge, vaccinationssamordnare i Västra Götalandsregionen, i onsdags.

Sparar ni ändå vaccin i lager, eller fördelas allt ut?

– Det mesta fördelas ut. Det kommer aldrig vara tomt i lagret, för man behöver ju lägga planer för längre tid framöver. Till exempel behöver vi denna veckan veta att vi har inne det som ska gå ut nästa vecka.

Tegnell: Spara inte för andra sprutan

Anders Tegnell anser också att regionerna även fortsättningsvis bör använda all vaccin som kommer, och inte spara vaccin för den andra sprutan.

– Så mycket mindre är det inte, och det är viktigt att få sin första dos. Sedan vet vi att, om det mot förmodan är så att det inte dyker upp tillräckligt med vaccin för att ge en andra dos till alla precis när de behöver den, så går det att ge den lite senare.

– Man behöver inte börja om från början, det är inte alls så.

Folkhälsomyndigheten hänvisar till Läkemedelsverket som gör bedömningen att man kan vänta med den andra dosen i upp till sex veckor.

LÄS MER: Astra Zeneca: Vårt vaccin lika effektivt som konkurrenternas

LÄS MER: Flera coronavaccin på gång till Sverige – detta skiljer dem åt

Fakta: Pfizer/Biontechs vaccin

Sverige har beställt ungefär 7,6 miljoner doser av Pfizer/Biontechs vaccin.

I Västra Götalandsregionen har det enligt tidigare plan varit tänkt att Pfizer ska leverera 88 000 doser i januari och lika många i februari.

Hittills har Sverige fått 170 625 doser, enligt Folkhälsomyndighetens senaste statistik.

Det är oklart hur lång tid det kommer ta för Pfizer att nå maximal produktionskapacitet. Företaget vill kunna gå från att producera 1,3 miljarder doser till 2 miljarder doser om året, enligt Reuters.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.