Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Pfizer/Biontechs covid-19-vaccin. Arkivbild.
Pfizer/Biontechs covid-19-vaccin. Arkivbild. Bild: Bernat Armangue/AP/TT

Pfizer dubblar vaccinleveransen till Sverige

Läkemedelsbolaget Pfizer ska leverera 13 miljoner vaccindoser till Sverige – dubbelt så många som tidigare avtalats, rapporterar Ekot i Sveriges Radio.
– En god nyhet, säger vaccinsamordnaren Richard Bergström.

Amerikanska Pfizer, som tagit fram vaccinet mot covid-19 i samarbete med tyska Biontech, ska öka produktionstakten med hjälp av en ny fabrik i Tyskland.

Vaccinsamordnare Richard Bergström säger till Ekot att hälften av doserna hinner komma till Sverige före midsommar, och att målbilden är att alla vuxna svenskar ska erbjudas coronavaccin till dess.

– Vi fick ju ta en liten smäll förut med besked om färre doser och Pfizer sa då att anledningen var att man skulle bygga ut anläggningarna och testa för godkännande. Nu visar de att det var värt att ta den lilla dippen i leveranser för nu kommer det i gång ordentligt framöver under våren, så det är en god nyhet, säger Bergström till Ekot.

Äldre personer kommer sannolikt inte att rekommenderas Astra Zenecas vaccin mot covid-19 i Sverige, uppger Folkhälsomyndigheten för Dagens Medicin.

– Vi tror ju att det blir så. De flesta lutar åt att sätta en åldersgräns. Vi håller på att jobba med frågan, säger Sören Andersson, chef för vaccinationsprogram på Folkhälsomyndigheten, till tidningen.

EU godkände vaccinet i fredags och Tyskland har valt att införa en övre åldersgräns eftersom det saknas data över skyddseffekten för personer över 55 år. Svenska Folkhälsomyndigheten lutar alltså mot en liknande bedömning.