Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Bild: Google earth och TT

Person befaras ha dött i en husbrand

Ett hus i Kramfors stod i lågor och det fanns misstankar om att det kunde finnas explosiva föremål i fastigheten. Ett område med en radie på 500 meter spärrades av. På morgonen uppgav polisen att en person befaras ha dött i branden. – Explosionsrisken hindrade räddningsarbetet eftersom det fanns explosiva varor på platsen. Med tanke på säkerheten hos personalen och de boende, säger Johan Schlienger, presstalesperson för polisen i region Nord.

Man valde därför att låta huset brinna ner till grunden. 

Det kom ett larm om en totalbrand på en adress i Kramfors vid vid 20.00-tiden och räddningstjänsten uppgav att det fanns stor explosionsrisk. 

– Det är en fullt utvecklad brand i huset och jag är övertygad om att det kommer att brinna ner helt och hållet, sa Mattias Borin, RLC-befäl vid polisen i Region Nord på lördagskvällen. 

Explosionsrisk hindrade räddningsarbete

Polisen spärrade av ett område på 500 meter runt huset då det finns misstankar om explosiva föremål. Det är i nuläget oklart vad det rör sig om för föremål.

– Det var någon som fick uppgifter på plats att det ska finnas explosiva föremål därinne. Sedan vet jag inte men det har spekulerats i gasflaskor, dynamit, golvvärme eller något men vi vet inte riktigt, sa Borin.

Med tanke på de uppgifter polisen fått om misstankar om explosiva föremål i huset hade nationella bombskyddet konsulterats. På morgonen meddelade polisen att man på grund av explosionsrisk valde att backa från platsen. Det i sin tur hindrade räddningsarbetet. 

– Vi gjorde detta med tanke på säkerheten hos personalen och de boende, säger Johan Schlienger, polisens presstalesman på morgonen. 

Vad det är för typ av hus är oklart i nuläget. 

– Det jag kan säga är att det är flera personer skrivna på adressen och att det verkar ha funnits en över- och undervåning, säger Johan Schlienger.

Oklar identitet på befarad död

I nuläget vet inte polisen om personen som befaras ha brunnit inne var skriven på adressen. 

– Polisen på plats ska ha fått uppgifter från de boende att det fanns en person kvar i huset. Sedan stämde de av med vilka som är skrivna på adressen och det ser ut att stämma. Så det var en sammanvägning av vilka personer som fanns utanför huset och vilka som var skrivna på adressen, säger Johan Schlienger.

I och med det tror sig polisen veta vem mannen är.

– Har det brunnit i en byggnad så brukar man ta kontakt med de anhöriga så att de kan förbereda sig på ett negativt besked.

Det är fortfarande avspärrningar vid platsen, just nu är det mer ordningsvakter på plats än poliser. Nu ska brandingenjörerna få påbörja sin utredning.

Avspärrningarna kvar på platsen

Vid lunchtid på söndagen var området fortfarande avspärrat. 

– Det ska vara stängt för allmänheten fram tills lunchtid på måndagen. Man vet ännu inte vad det är för typ av explosiva varor på platsen och därför är det fortfarande avspärrat, säger Johan Schlienger.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.