Per Bill (m) frikänd

ANNONS
|

Det var i september förra året som en ordningsvakt lade märke till hur Per Bill joggade fram med sin son i barnvagn längs Stadsgårdskajen i Stockholm.

Ordningsvakten ingrep då hon tyckte att han verkade berusad och att han inte skulle springa med barnvagnen i trafiken i det läget. Per Bill kom från en vinprovning, men har hävdat att han inte var full.

Anklagelserna består i att han ska ha slagit ordningsvakten flera gånger. Enligt anklagelserna ska Bill också flera gånger ha slagit ordningsvakten på handen med sin mobiltelefon. Själv säger Per Bill att han blivit rädd efter att ha fått hot via brev och telefon och därför försvarade sig mot ett angrepp.

ANNONS

Underkända anklagelser

Tingsrätten konstaterar enligt TT att Per Bill har slagit till ordningsvakten i ansiktet, men den anser samtidigt att det inte kan uteslutas att han oavsiktligt träffat henne i ansiktet när han slagit ut med armen. Också anklagelsen om slag mot handen med mobiltelefonen underkänns av tingsrätten.

Enligt rätten hade ordningsvakten inte lagligt stöd för att ingripa mot Bill: "Oavsett om Per Bill var berusade eller inte, har NN:s åtgärd att omhänderta honom enligt lagen om omhändertagande av berusade när han gick och joggade längs Stadsgårdskajen inte omfattats av hennes förordnande som ordningsvakt."

Ingripandet har därmed inte utgjort myndighetsutövning, heter det enligt TT i domen.

Per Bill är moderaternas talesman i alkoholpolitiska frågor.

ANNONS