Dubbelmordet i Bro, i februari, är ett av drygt 120 fall relaterade till skjutvapen som polisen i region Stockholm utreder just nu. Arkivbild.
Dubbelmordet i Bro, i februari, är ett av drygt 120 fall relaterade till skjutvapen som polisen i region Stockholm utreder just nu. Arkivbild.

Pensionärer tas in för att lösa skjutningar

Polisen i Stockholm är hårt belastad av antalet mord och mordförsök i samband med olika skottlossningar. Nu plockas nio pensionerade poliser in som förstärkning.

ANNONS
|

Sedan början av 2017 har närmare 40 personer skjutits ihjäl i konflikterna mellan olika kriminella grupperingar i Stockholmsregionen. Samtidigt har polisregionen de senaste åren tappat 250 anställda, trots nyrekryteringar.

Nu startas ett pilotförsök, där nio poliser som gått i pension de senaste åren återvänder till utredningsarbetet på deltid.

- Vi behöver titta på alla möjligheter för att rekrytera eller återanställa personer med rätt kompetens och vilja, säger Jan Evensson, som är kommenderingschef för den särskilda händelsen, Max, som riktar in sig på skjutvapenvåldet.

ANNONS

- Och vi har ju lönemedel till det här, eftersom vi tyvärr inte får in tillräckligt många nya. Så under en övergångsperiod är det här en smart lösning.

"Rutinerade utredare"

Försöket med de nio pensionerade poliserna ska till att börja med pågå året ut. Men redan nu pågår diskussioner om att återanställa ytterligare pensionärer.

- Det här är rutinerade, ärrade brottsutredare som vi får tillbaka. Det här blir någon form av pilot, som vi får utvärdera. Men går det att växla upp, då ska vi göra det, säger Evensson.

Antalet skjutningar i storstadsregionerna har varit ett hett omdebatterat ämne de senaste åren. I region Stockholm utreds just nu drygt 120 fall där skjutvapen använts för mord eller mordförsök.

Där ingår exempelvis dubbelmordet i Bro den 21 februari, där flera personer just nu sitter häktade, och en dödskjutning i Jakobsberg den 30 januari.

ANNONS

Riskerar att öka

Hittills i år, fram till den 14 mars, har totalt sex personer skjutits ihjäl i regionen. Det är en ökning jämfört med motsvarande period för de senaste åren och gör att 2019 riskerar att bli ett betydligt värre år än i fjol.

- Vi får se. 2017 hade vi 21 döda i skjutningar mellan de här kriminella grupperingarna, men förra året bara elva, säger Evensson.

- Men starten i år skulle kunna indikera att vi tyvärr får en ökning igen i år.

TT

Fakta: Dödskjutningar

2018 sköts elva personer ihjäl inom polisregion Stockholm. Hittills i år (fram till den 14 mars) har totalt sex personer dödats.

I hela Sverige inträffade totalt 306 skjutningar förra året. 45 personer dödades och 135 skadades.

2017 inträffade totalt 324 skjutningar, med 43 dödade (varav 21 i Stockholm) och 139 skadade.

Källa: Polisen

ANNONS