Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Utbildningen på Mälardalens högskola höll inte måttet. Därför ska skolan betala tillbaka studieavgifterna på totalt 170 182 kronor – plus ränta – till en student från USA som stämt högskolan. Arkivbild.

Pengarna åter för usel utbildning

Utbildningen på Mälardalens högskola höll inte måttet. Därför ska skolan betala tillbaka studieavgifterna på totalt 170 182 kronor – plus ränta – till en student från USA som stämt högskolan.

Västmanlands tingsrätt konstaterar att studenten "varit skyldig att betala en studieavgift motsvarande högskolans kostnader för att få del av utbildningen och möjlighet att få en kandidatexamen" och att det därmed uppkommit ett avtal mellan elev och högskola.

Men Universitetskanslersämbetet slog fast att kandidatprogrammet Analytical finance inte höll måttet. Därför ska eleven ha sina pengar tillbaka, eftersom "hennes utbildning i praktiken saknade värde", enligt tingsrätten.

Viktig signal

Clarence Crafoord är chef på Centrum för rättvisa, som drivit fallet och agerat ombud åt den amerikanska studenten Connie Dickinson. Han säger att dagens dom är väldigt viktig.

- Det är viktig signal till landets högskolor och universitet om att de måste se till att säkra kvaliteten på de utbildningar som erbjuds mot betalning till utländska studenter. Men det är också en signal till de som drabbas på samma sätt som Connie om att de inte är rättslösa, säger han.

Ska analysera

Mälardalens högskola har ännu inte bestämt om de ska överklaga domen.

- Vi behöver mer tid på oss för att analysera den med vår jurist och vårt juridiska ombud. Vi ska också ta ställning till om vi ska överklaga, vilket vi har tre veckor på oss att göra, säger Marie Eriksson, högskoledirektör för Mälardalens högskola.

Om högskolan väljer att inte överklaga betalas studieavgiften tillbaka till Connie Dickinson.

- Tingsrätten kommit fram till att det är ett ömsesidigt förpliktigande avtal och det ska man respektera, säger Marie Eriksson.

"Överlycklig"

Connie Dickinson, som numera är gift med en svensk man och bosatt i Sverige, är väldigt lättad och glad efter Västmanlands tingsrätts besked.

- Jag är överlycklig! Det har tagit nästan tre år men nu är det över, säger hon till TT.

Trots att hon lade närmare två år på en utbildning som senare visade sig vara i princip värdelös har hon inte tappat förtroendet för det svenska utbildningsväsendet.

- Det enda jag alltid velat ha är en kandidatexamen och nu när jag bor här tänker jag ge det ett nytt försök.