Pehrsons oväntade presenter: Sju barnböcker till partiledarna

Mitt under debatten tog Liberalernas Johan Pehrson med sig sju exemplar av barnboken Lasse-Majas detektivbyrå upp till talarstolen – som presenter till de andra partiledarna.
– Det är inte så att jag misstror er förmåga att klara tyngre grejer, säger han.

ANNONS

Under den sista partiledardebatten innan riksdagen stänger för sommaruppehåll tog Liberalernas Partiledare Johan Pehrson med sig sju exemplar av barnboken Lasse-Majas detektivbyrå.

Det var presenter till de övriga partiledarna inför semestern, förklarade Johan Pehrson.

– Nooshi Dadgostar kommer att få mumiemysteriet, säger han.

Han fortsatte:

– Nu kanske ni undrar varför, för det är inte så att jag misstror er förmåga att klara tyngre grejer. Då menar jag tyngre böcker. Det hoppas jag i alla fall.

Magdalena Andersson (S) med sin present under partiledardebatten i riksdagen.
Magdalena Andersson (S) med sin present under partiledardebatten i riksdagen. Bild: Henrik Montgomery

En läskris i Sverige

Johan Pehrson pratade sedan om att Sverige står inför en läskris och att larmrapporterna om barn och ungas allt sämre läsförmåga har haglat in.

ANNONS

– Svenska grundskolelever läser allt sämre och vi riskerar att få en hel generation av funktionella analfabeter, säger han.

Liberalernas partiledare har under den senaste tiden varit mycket kritisk till att skärmar i klassrummen och menar att det inte är ett effektivt undervisningsverktyg.

– Ett roligt Tiktok-klipp kan aldrig ersätta en läsupplevelse av en bra bok, konstaterar han.

Han manade på samtliga partiledare att de nu måste hjälpas åt att vända utvecklingen och se till att Sverige återinför papper, penna och böcker i klassrummen.

– Vi måste göra mera och jag uppmanar er nu: Om ni inte vill läsa boken så läs den för något barn eller be något barn i er närhet att läsa högt för er. För vi måste väcka läsintresset tillsammans om vi ska klara de här utmaningarna.

LÄS MER:Anderssons ultimatum till Kristersson: Får till midsommar på sig

LÄS MER:Fem punkter: Kristersson ville inte tala om våldet

LÄS MER:Kristersson: ”Vi kommer med i Nato men när avgörs av Turkiet”

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS