Partiledaren Johan Pehrson (L) vill se fler ordningsvakter, men sitter samtidigt i ett bolag som erbjuder just detta.
Partiledaren Johan Pehrson (L) vill se fler ordningsvakter, men sitter samtidigt i ett bolag som erbjuder just detta. Bild: Christine Olsson/TT

Pehrson vill satsa på ordningsvakter - ägare i säkerhetsbolag

Liberalernas partiledare Johan Pehrson vill att staten betalar för fler ordningsvakter, samtidigt som han har ekonomiska intressen i ett bolag som erbjuder just ordningsvakter, rapporterar Aftonbladet.

ANNONS
|

Liberalerna har tryckt på för att staten ska finansiera ordningsvakter, men partiledaren Johan Pehrson har samtidigt ekonomiska intressen i ett företag i säkerhetsbranschen, skriver Aftonbladet.

Han äger runt 10 procent av KB18 Företagsförädling, som bland annat äger och driver bevakningsföretaget Securus, som erbjuder säkerhetsvakter.

Liberalerna vill bland annat att staten ska betala 1,8 miljoner kronor till kommuner som satsar på kommunala ordningsvakter, skriver tidningen.

När L var en del av januariavtalet, tillsammans med S, MP och C, tillsattes en utredning om ordningsvakternas roll, som kom fram till att det behövs fler ordningsvakter och att deras arbetsuppgifter ska bli mer flexibla.

ANNONS

"Oproblematiskt”

Pehrson ville först inte ställa upp på en intervju, men under riksdagens frågestund senare på tisdagen svarade han på Aftonbladets frågor:

– Jag tycker det är helt oproblematiskt att jag är delägare i ett investerarbolag som förädlar mindre företag.

Han sade också att han inte har fått någon ersättning av KB18 de senaste åren, och att han inte ser några problem med att L föreslagit fler ordningsvakter, och driver en politik för en bransch där han har ägarintressen.

– Det är väl snarare så att jag med Liberalernas förslag om 10 000 fler poliser från i dag, gör vad jag kan för att minska den här branschens förutsättningar för att växa i framtiden.

Salomon Bekele, styrelseordförande för KB18 Företagsförädling, uppger att säkerhetsbolaget Securus köptes efter att Pehrson återvände till riksdagen under 2018.

Petades från listan

Cecilia Wikström.
Cecilia Wikström. Bild: Maja Suslin / TT

Så sent som för tre år sedan petades liberalen Cecilia Wikström från partiets EU-vallista, eftersom hon samtidigt hade styrelseuppdrag i två företag som gav henne runt 70 000 kronor i månaden före skatt, vilket SVT avslöjade.

– Partiet visste om mina uppdrag, som är helt enligt regelverket. Många andra parlamentariker har liknande uppdrag, men det utbröt moralpanik och man tyckte plötsligt inte att mina uppdrag passade, sade hon på en pressträff.

ANNONS

Händelsen väckte intern kritik i partiet. Men nuvarande partiledaren Johan Pehrson, som även då satt i partistyrelsen, tyckte att partiledningen och etikkommittén gjorde rätt som krävde att Wikström skulle lämna sina privata styrelseuppdrag. Det sade han till SVT, då för tre år sedan.

LÄS MER:Liberalerna ökar i ny mätning

LÄS MER:Pehrsoneffekten kan vinna valet åt Kristersson

LÄS MER:Darvik (L) vill skärpa kontrollen av fuskande friskolor

Missa inte det senaste om valet 2022

Nu kan du få alla politiknyheter, reportage och analyser som en notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Val 2022. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS