Förre Volvo-chefen Pehr G Gyllenhammar anser att SD är fascister.
Förre Volvo-chefen Pehr G Gyllenhammar anser att SD är fascister. Bild: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Pehr G Gyllenhammar: "SD är fascister"

Förra Volvochefen Pehr G Gyllenhammar skräder inte orden gällande Sverigedemokraterna. I en intervju med Sveriges Radio kallar han dem fascister.

ANNONS
|

Flera näringslivstoppar har förespråkat samarbeten mellan Sverigedemokraterna och Alliansen. Men förra Volvochefen Pehr G Gyllenhammar tillhör inte den skaran.

I Sveriges Radios Lördagsintervju kallar han nämligen partiet för fascister.

– Jag vill absolut förkasta ett sådant förslag. Jag tycker att det är ansvarslöst att överhuvudtaget att ha ett sådant förslag bara för att dom råkar ha en röstandel på, tror jag, 17 någonting procent, i det senaste valet. Och jag tycker att de är fascister, säger han i programmet.

Åkesson: "Hade sin glansperiod för länge sedan"

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson ger inte mycket för Gyllenhammars hårda ord, enligt GT.

– Jag fäster inte jättestor vikt vid vad PG Gyllenhammar säger, han hade väl sin glansperiod för länge sedan. Jag vet inte vad han har för expertkunskaper men jag håller naturligtvis inte med.

ANNONS

Gyllenhammar är en välkänd svensk näringslivsprofil, mest känd för sin tid på Volvo, där han var vd från 1971 till 1983 och styrelseordförande från 1983 till 1993.

Mellan 2004 och 2007 var han även styrelseordförande i investmentbolaget Kinnevik.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS