Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Peace & Love: "Skärp er nu för fan!"

En flicka har anmält att hon blivit våldtagen på Peace & Love i Borlänge. Våldtäkten ska ha skett i publikhavet.

"Killar, skärp er nu för fan! Det handlar om att det ska vara kul för ALLA att gå på festival!", skriver arrangörerna i ett pressmeddelande.

Den anmälda våldtäkten ska ha skett framför Tropico-scenen där Albin Myers spelade på natten till lördagen. Förutom polisbevakningen på plats hade festivalen då full bevakning från den egna säkerhetsorganisationen och festivalens samarbetspartners, som består av kvinnojouren och trygghetsfunktionärer från kyrkor och ungdomsmottagningar.

Jonas Eriksson, trygghetsansvarig på Peace & Love, förklarar dock att det är svårt för personalen att se övergrepp som sker i publikhaven.

- Det vi försöker göra är att ha mycket vuxna på plats som syns tydligt vid konserterna, både framför scenen och i publiken.

Inför kvällens spelningar har man sett över möjligheten att öka belysningen och bevakningen på vissa områden.

- Det är en helhetssyn vi gör, vi har inte gjort något speciellt efter det som har hänt. Det här kring sexuella trakasserier och ofredanden har vi tagit in i helhetsperspektivet inför festivalen.

I publikhavet

Polisen fick anmälan om våldtäkten vid klockan halv tre på natten då flickan, som är under 18 år, hade tagit sig till sjukhus.

- Flickan uppger att hon ska ha blivit våldtagen i samband med en konsert på området. Det ska ha skett i publikhavet, säger Lars Byström, presstalesperson vid polisen, till TT.

- Det är åt helvete att det här ska hända.

Ingen misstänkt gärningsman har gripits. Under fredagen anmäldes två sexuella ofredanden i samband med festivalen. Inte heller i de fallen har någon misstänkt gärningsman gripits.

"Ledsen och arg"

Albin Myers, som spelade då våldtäkten ska ha inträffat, är upprörd över det inträffade.

"Jag märkte av ett bråk under mitt framträdande i går. Tog då och sänkte musiken och pratade med publiken om att vi måste ta hand om varandra och se till att ingen kommer till skada", skriver Albin Myers till TT. Han påpekar att många vakter fanns på plats, men att det inte räckte.

"Det gör mig både ledsen och arg!"

Våldtäkter bland bilar

Även i samband med bilträffen Power Big Meet i Västerås ska två kvinnor, födda 1998 och 1998, ha utsatts för våldtäkt under natten mot lördag. En man född 1980 har gripits, misstänkt för att ha förgripit sig på två kvinnor på Lögarängsbadet.

Anders Hedström, presstalesperson för polisen i Västerås bekräftar att våldtäkterna ska ha skett i samband med motorträffet.

Efter flera anmälningar den senaste tiden om både ofredanden och våldtäkter på musikfestivaler har flera av arrangörerna skärpt övervakningen och tvingats se över hur de ska arbeta för att förebygga sexbrott.

Livemusik Sverige, en intresseorganisation med runt 120 medlemmar, tillsatte redan i vintras en arbetsgrupp för att få fram åtgärder mot sexbrott på festivaler.