Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) riktar kritik mot Region Västernorrland efter nedläggningen av akutkirurgin och akutortopedin på Sollefteå sjukhus. Arkivbild.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Patientosäkert efter nedlagd akutsjukvård

Nedläggningen av akutkirurgin och akutortopedin på Sollefteå sjukhus fick negativa konsekvenser för patientsäkerheten. Det anser Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) som riktar kritik mot Region Västernorrland.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Otydliga rutiner, riktlinjer och direktiv för hur de berörda patientgrupperna ska hanteras är de huvudområden som Region Västernorrland måste åtgärda, anser Ivo.

"Det vi sett i tillsynen är att rutiner och riktlinjer inte blivit upprättade och implementerade i den omfattning som krävs. Det finns en osäkerhet i hur berörda patientgrupper ska handläggas. Vår bedömning är att patientsäkerheten behöver stärkas genom ett gemensamt arbete", skriver Andrea Blömer, inspektör hos Ivo, i ett pressmeddelande.

Ivo kräver att planerade och nya åtgärder ska redovisas. De skriver också att personalen bör lyssnas på, att de amställda inte känner sig delaktiga i de beslut som fattats då ledningen inte tar del av synpunkter och erfarenheter i önskad omfattning.