Plastikkirurgen Ulf Samuelson möter regelbundet patienter som har problem efter både estetiska injektioner och plastikkirurgi. På bilden en fettsugning av mage och lår på Akademikliniken på Östermalm.
Plastikkirurgen Ulf Samuelson möter regelbundet patienter som har problem efter både estetiska injektioner och plastikkirurgi. På bilden en fettsugning av mage och lår på Akademikliniken på Östermalm.

"Patienterna är helt ovetande"

Plastikkirurger möter regelbundet patienter som har problem med ärr och infektioner efter felaktigt gjorda skönhetsingrepp. Antalet oseriösa aktörer blir allt fler – och man befarar att en hel del sker på den svarta marknaden.

ANNONS
|

Socialstyrelsens förslag på reglering av marknaden för skönhetsingrepp kommer inte en dag försent, anser plastikkirurger som TT talat med.

- Vi har försökt att skynda på det här under flera års tid. I dag är det fritt fram för vem som helst att utföra plastikkirurgi – marknaden är helt oreglerad och patienterna helt ovetande, säger Fredrik Gewalli, plastikkirurg och ordförande för Svensk förening för estetisk plastikkirurgi (SFEP).

ANNONS

Stort mörkertal

Eftersom många inte registrerar sin verksamhet hos Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) så finns ingen statistik över antalet kliniker – men Gewalli märker att antalet oseriösa aktörer blir allt fler.

En granskning från SVT Nyheter Väst visade i veckan att sex av 14 kliniker i Göteborg saknade kompetens.

- Sedan finns säkert ett dubbelt så stort mörkertal. Vi har hört kunder som berättat om kliniker på den svarta marknaden.

Genom förslaget från Socialstyrelsen blir samtliga kliniker som utför plastikkirurgi och eller injektioner tvungna att ha en patientförsäkring och hamnar under tillsyn av Ivo.

Hamnar mellan stolarna

Lagändringen är en absolut nödvändighet, anser Ulf Samuelson, docent i plastikkirurgi som bidragit med kunskap och fakta till Socialstyrelsen. Patienter hamnar mellan stolarna då landstingen ofta nekar att hjälpa dem som fått komplikationer.

- Den offentliga vården tycker i de flesta fall att det här är någonting som man får bekosta själv. De har helt enkelt inte resurser att göra det, säger Samuelson.

ANNONS

Många vänder sig därför till större privata kliniker – vilket kan bli en dyr historia. Samuelson arbetar på Akademikliniken och möter regelbundet patienter som har problem efter både estetiska injektioner och plastikkirurgi.

- Ibland kan det kosta mer än själva behandlingen gjorde från början, säger han.

Inte tillräckligt skarpa

Behovet av ny lagstiftning har diskuterats en längre tid och Socialstyrelsens utredning blir den fjärde på området. Tidigare förslag – till exempel att skönhetsingrepp ska gå under konsumentköplagen – har inte ansetts vara tillräckligt skarpa.

- Det här är det bästa hittills även om jag hade hoppats att man skulle gå ännu längre och kanske definiera exakt vilken typ av utbildning som behövs, säger Samuelson.

Rättad: I en tidigare version fanns en uppgift om en policy på Karolinska Universitetssjukhuset. Sjukhusets presstjänst uppger att ett sådant policybeslut inte existerar.

ANNONS
TT

ANNONS