Sju patienter smittades inne på en infektionsavdelning vid ett coronautbrott på Skånes universitetssjukhus. Två av dem avled. Arkivbild.
Sju patienter smittades inne på en infektionsavdelning vid ett coronautbrott på Skånes universitetssjukhus. Två av dem avled. Arkivbild. Bild: Johan Nilsson/TT

Patienter smittades på sjukhus – två avlidna

ANNONS

Två patienter avled efter att ha blivit coronasmittade när de var inlagda på sjukhus. Totalt smittades sju patienter i åldern 75 till 95 år på en infektionsavdelning på Skånes universitetssjukhus, som nu gör en anmälan enligt lex Maria.

Sannolikt var det symptomfri personal som förde in smittan på avdelningen, enligt sjukhusets bedömning. Smittoutbrottet på avdelningen pågick mellan den 10 maj och den 2 juni.

"Att patienter smittas inne på sjukhuset är naturligtvis allvarligt och vi anmäler det inträffade eftersom vi inte kan utesluta att utbrottet på avdelningen hade kunnat förhindras om vi hade haft andra rutiner för skyddsutrustning", säger verksamhetschef Maria Josephson i ett pressmeddelande.

ANNONS

På avdelningen vårdades både patienter med covid-19 och patienter med andra infektionssjukdomar. Efter utbrottet infördes intagningsstopp och rutinerna ändrades. Bland annat började personalen använda munskydd vid alla patientmöten. Numera testas även symptomfri personal vid utbrott i verksamheten.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS