Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Flera personer i Västra Götaland kan ha fått salmonella när de varit inlagda på sjukhus. Arkivbild.

Patienter kan ha fått salmonella på sjukhus

Flera patienter i Västra Götaland kan ha fått en ovanlig typ av salmonella under sina sjukhusvistelser. Minst tio fall har konstaterats i höst.

I början av oktober upptäcktes flera fall av en ovanlig salmonellatyp i Västra Götaland. Nu har ytterligare fall tillkommit, vilket gör att smittskyddsläkarna tror att de drabbade fått tarmbakterierna när de varit inlagda på sjukhus.

- Det är en gemensam faktor, att alla har varit på sjukhus. Men eftersom det nästan enbart handlar om äldre, redan sjuka personer är det svårt att avgöra exakt när de blev smittade, säger Peter Nolskog, som är biträdande smittskyddsläkare i Västra Götalandsregionen.

Hittills har tio fall av den ovanliga bakterietypen, som normalt inte ger några svåra symptom, konstaterats i regionen. Men siffran kommer troligtvis att stiga. Enligt Peter Nolskog har salmonellatypen hittats även hos enstaka personer i tre andra landsting.

Troligtvis har bakterierna kommit via något patienterna ätit.

- Sannolikt handlar det om exempelvis någon tillsats i maten, säger Peter Nolskog.

- Nu pågår ett stort arbete att samla in listor på vad som serverats. Sjukhusköken försöker också se till att all mat som kommer färdiggjord hettas upp ordentligt innan den serveras.