Patienter kan ha fått salmonella på sjukhus

Flera patienter i Västra Götaland kan ha fått en ovanlig typ av salmonella under sina sjukhusvistelser. Minst tio fall har konstaterats i höst.

ANNONS
|

I början av oktober upptäcktes flera fall av en ovanlig salmonellatyp i Västra Götaland. Nu har ytterligare fall tillkommit, vilket gör att smittskyddsläkarna tror att de drabbade fått tarmbakterierna när de varit inlagda på sjukhus.

- Det är en gemensam faktor, att alla har varit på sjukhus. Men eftersom det nästan enbart handlar om äldre, redan sjuka personer är det svårt att avgöra exakt när de blev smittade, säger Peter Nolskog, som är biträdande smittskyddsläkare i Västra Götalandsregionen.

ANNONS

Hittills har tio fall av den ovanliga bakterietypen, som normalt inte ger några svåra symptom, konstaterats i regionen. Men siffran kommer troligtvis att stiga. Enligt Peter Nolskog har salmonellatypen hittats även hos enstaka personer i tre andra landsting.

Troligtvis har bakterierna kommit via något patienterna ätit.

- Sannolikt handlar det om exempelvis någon tillsats i maten, säger Peter Nolskog.

- Nu pågår ett stort arbete att samla in listor på vad som serverats. Sjukhusköken försöker också se till att all mat som kommer färdiggjord hettas upp ordentligt innan den serveras.

TT

Fakta: Salmonella

Infektion med salmonellabakterier är vanligt över hela världen. Sjukdomen är en zoonos, det vill säga överförbar mellan djur och människa.

I Sverige är färre än en procent av alla livsmedelsproducerande djur och livsmedel smittade med salmonella, till skillnad från flertalet andra länder i Europa, där det är vanligt att till exempel rå kyckling och ägg är förorenade med salmonella.

Vanligen ses ett akut insjuknande med buksmärtor, feber, diarréer och ibland kräkningar. Komplikationer med ledinflammation kan även uppträda.

I Sverige rapporteras cirka 3000 fall per år, varav omkring 75 procent är utlandssmittade.

Källa: Folkhälsomyndigheten.

ANNONS