Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

"Patienter hamnar mellan stolarna"

Psykiskt sjuka slussas i onödan fram och tillbaka mellan allmänläkare och specialister. Ledningen för Angereds vårdcentral är frustrerad. Nu efterlyser man bättre kommunikation.
- Vi är tungt belastade med psykiskt sjuka. Men gränsen är suddig: vad tillhör psykiatrin och vad tillhör primärvården?
Det säger Lubomir Lostak, medicinskt ansvarig på Angereds vårdcentral, och konstaterar att missnöjet med svensk psykvård brett ut sig bland allmänläkare.

Han sitter på sin mottagning på Angereds vårdcentral.
Hit kommer människor med alla möjliga besvär: allt i från nageltrång och hosta till djupa depressioner. Men att avgöra vem som bör remitteras till psykiatrin är inte enkelt. Varje vecka skickas patienter tillbaka till vårdcentralen, eftersom specialisterna inte ansett dem vara tillräckligt psykiskt sjuka.
- De tycker de är våra - vi tycker de är deras. Patienterna hamnar mellan stolarna, säger Lubomir Lostak.

Vad har de för sjukdomar?
- Det är allt möjligt, ofta är de multisjuka, det vill säga att de har flera sjukdomar. Det är också ofta depressioner.
Ludomir Lostak visar upp den pappersbunt som ska vägleda läkare som tar emot patienter med psykiska sjukdomar: "Vertikal prioritering inom vuxenpsykiatrin i Västra Götalandsregionen". Vertikal innebär en rangordning efter fallets angelägenhet i fallande skala.
- De har aldrig fungerat riktigt bra, säger Lubomir Lostak. Prioriteringslistan har inte förankrats i primärvården. Det finns många gråzoner där den inte hjälper oss alls.

Vilka åtgärder vill du se för att det ska bli bättre?
- Raka beslutsvägar. Inte det oöverskådliga system som finns nu.
Doris Hagen Enzinger är verksamhetschef på Angereds vårdcentral. Hon ger i allt väsentligt samma bild som Lubomir Lostak, men tillägger:
- Det handlar om kompetens egentligen. Alla allmänläkare har inte den magkänslan att man fixar detta.

Hur känns det att många patienter hamnar mellan stolarna?
- Frustrerande. Alla sitter med sin lilla resurs. Riktlinjerna finns, men de har skapats av psykiatrin. Det blir alltid att någon bestämmer över oss.

Vad kan du önska att man gjorde?
- För det första att allmänläkare får vara mer inblandade. I dag utgår man från psykiatrin, men vill att primärvården ska göra jobbet.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.