Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Patentstrid kan bli dyr förAstra Zeneca

En förlust i patentstriden i USA kommer att kännas för Astra Zeneca. - Det blir en märkbar påverkan på oss, säger informationschef Staffan Ternby. På torsdagen presenterar läkemedelsjätten sitt bokslut.
I den patentstrid som blossat upp i USA riskerar Astra Zeneca att förlora delar av patenttiden för blodtrycksmedicinen Toprol-XL (Seloken-ZOC utanför USA).
En amerikansk domare anser att patenten kring Toprol inte är giltiga på grund av felaktigt agerande när de patenterades. Förlorar Astra Zeneca målet kommer patentet att gå ut ett år tidigare än beräknat.
Generellt är en sådan förlust av intäkter en förlust av ren vinst. Avbräcket är oftast inte ett litet sådant i en bransch där patenttiden är den möjlighet som finns att dra in pengar som täcker kostnaderna för forskning och utveckling men också givetvis helst en vinst.
- Det skulle få en märkbar påverkan på oss om en tidig kopia släpps in på den amerikanska marknaden, säger Staffan Ternby.
När Astra Zeneca i dag lämnar 2005 bakom sig kan konstateras att förra året fortsatte på den inslagna vägen från året innan, 2004, då licensköpen tog tydligare fart.
I läkemedelsbranschen är det ingen ny företeelse att de stora företagen köper rätten till forskning framtagen av mindre
aktörer på markanden, de läkemedelsföretag som nu går bäst var också tidigt ute med licensköp.
Astra Zeneca, som rör sig i den nedre delen av tio-i-topplistan över de globala läkemedelsjättarna, tilllhör de som varit minst aktiva.Visserligen deklarerade företaget efter fusionen 1999 att licensköp var en viktig aktivitet men egna forskningsprojekt tog resurserna i anspråk.
- Vi hade så många intressanta projekt på gång och därför inte kapacitet att ta in mer. Men några av de egna produkterna har inte lyckats, än så länge ska jag kanske säga, så nu måste vi komplettera den egna forskningen, säger Staffan Ternby.
Blodproppsmedicinen Exanta är ett exempel på en medicin som företaget hade stora förväntningar på, förväntningar som kom på skam när det amerikanska läkemedelsverket, FDA, inte gav Exanta godkänt. Men Astra Zeneca har inte gett upp hoppet om Exanta och skall i dag presentera hur de fortsatta planerna ser ut.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.