Vårvärmen är inte här för att stanna. Arkivbild.
Vårvärmen är inte här för att stanna. Arkivbild. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Passa på att njuta – värmen borta till veckan

Det blev till slut värmerekord för året under den soliga helgen när Markaryd sent rapporterade in 20,2 grader. Någon dag till står sig värmen – men sedan slår ett lågtryck till i landet.

ANNONS

Årshögstanoteringen från den 30 mars, 19,7 grader bland annat i Harstena i Östergötland, såg länge ut att stå sig trots den soliga helgen men på söndagskvällen rapporterade Markaryd i Småland in 20,2 grader.

– Det är säsongens hittills högsta temperatur, bekräftar SMHI:s jourhavande meteorolog Anna Belking för TT.

Det var under dagen varmt även i Hästveda i Skåne, 19,7 grader, och i Göteborg som hade 19,6 grader. Enligt prognoserna fortsätter värmen att hålla i sig åtminstone en dag till.

– Det fortsätter även i morgon, då det kanske kan bli uppemot 20 grader på vissa ställen, säger meteorologen Mattias Lind.

ANNONS

April 2021 verkar annars inte gå till historien som en varm vårmånad om man ser till temperaturerna hittills. Värmen är "normal" för årstiden, enligt SMHI.

– Det ligger ganska nära normalt, lite under det normala i södra Sverige och lite över i norra.

Redan i mitten av veckan glider ett lågtryck in och det blir kallare än vanligt vid den här tiden på året.

– Veckan inleds med relativt varmt väder och slår sedan över i kyligare. Det är inte helt omöjligt att det kan bli nederbörd i form av blötsnö på sina håll även i södra Sverige under torsdag och fredag, säger Mattias Lind.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS