Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Johan Lönnroth under en tidigare kongress. Till årets kongress har han och partikamraten Anders Svensson förslagit att Vänsterpartiet aldrig mer ska vara stödparti. Bild: FREDRIK PERSSON
Johan Lönnroth under en tidigare kongress. Till årets kongress har han och partikamraten Anders Svensson förslagit att Vänsterpartiet aldrig mer ska vara stödparti. Bild: FREDRIK PERSSON

Partiveteranens Lönnroths krav: ”aldrig mer stödparti”

Vänsterpartiet ska aldrig mer acceptera rollen som stödparti, utan antingen ingå i regeringen eller gå i opposition. Det föreslår partiveteranen Johan Lönnroth inför helgens kongress.
– Jag tyckte alltid att den typen av samarbete var närmast förnedrande, säger han.

Förra våren satte Vänsterpartiet hårt mot hårt i frågan om marknadshyror, något som ledde till att regeringen tvingades avgå. Partiledaren Nooshi Dadgostar fick mycket uppmärksamhet för att hon inte vek ned sig och det talades om att Vänsterpartiets tid som dörrmatta åt Socialdemokraterna var över.

Johan Lönnroth, som var vice partiledare och ekonomisk-politisk talesperson kring millennieskiftet, tycker inte att den historieskrivningen är rättvisande.

– Jag retar mig lite på att det framställs så i en del medier. Det var faktiskt så att vi, framförallt våren 1999 då vi förhandlade med regeringen om den ekonomiska politiken, tvingade fram reformer, säger han.

Det kan finnas fördelar

Han konstaterar att det kan uppstå situationer där det finns fördelar med att vara ett stödparti, av rent partiegoistiska skäl – så som det gjorde förra våren och våren 1999. Samtidigt menar han att det långsiktigt och principiellt är orimligt att agera på det sättet.

– Ur ett europeiskt perspektiv är det ganska unikt att partier accepterar den rollen, att bara göra upp med regeringen på det sättet. Vi fick ett par veckor på oss att förhandla om propositioner som regeringen hade arbetat med i något år. Jag tyckte alltid att det var närmast förnedrande.

I motionen skriver han och partikamraten Anders Svensson att Sverige är det enda nordiska land där ett parti till vänster om Socialdemokraterna aldrig suttit i regering. Framåt ser de två alternativ ”vid en riksdagsmajoritet där vi ingår”: att ingå i regeringen eller vara ett fristående oppositionsparti som tar ställning till regeringens förslag i utskott och kammaren.

Innebär det att ni inte ska släppa fram en regering där ni inte ingår?

– Den bedömningen får man väl göra utifrån det allmänna läget. Om alternativet är en regering med SD-stöd är det kanske ändå bäst att släppa fram en regering man inte sitter i – men då ska man ändå vara ett oppositionsparti och vägra förhandla om propositioner.

Johan Lönnroth tillsammans med Vänsterpartiets dåvarande ledare Gudrun Schyman på Mynttorget i Stockholm 2002. Bild: Maja Suslin/TT
Johan Lönnroth tillsammans med Vänsterpartiets dåvarande ledare Gudrun Schyman på Mynttorget i Stockholm 2002. Bild: Maja Suslin/TT

Vad tror du att det beror på att Vänsterpartiet, till skillnad från systerpartierna i resten av norden, aldrig ingått i regeringen?

– Jag tror att det har djupa historiska rötter. Vi var ju det vänstersocialistiska parti som längst höll fast vid någon slags förbindelse med östkommunismen. Det spelar in. En annan faktor är att den svenska socialdemokratin var starkare än den i andra nordiska länderna.

Partistyrelsens förslag till kongressen är att motionen avslås. I svaret skriver man att en regering som vill ha Vänsterpartiets stöd måste respektera partiets väljare och att det är partiets uppgift att se till att det efterlevs.

Räknar inte med stöd

Om man skulle agera som Johan Lönnroth och Anders Svensson föreslår skulle partiets chanser att få igenom sin politik minska, menar partistyrelsen: ”Att Vänsterpartiet, såsom vi gjort under 2021, stått upp för våra väljare har helt enkelt en större effekt än det motionärerna föreslår”, skriver man.

Johan Lönnroth räknar inte heller att få kongressen med sig.

– Nej, de här djupare konstitutionella och principiella frågor tror jag inte folk är så inne på, så det är nog ganska stor risk att partistyrelsen får igenom sin linje.

Fakta: Vänsterpartiets kongress

Pågår mellan den 4 och 6 februari.

Tanken var att den skulle hållas i Stockholm, men på grund av pandemin kommer den att genomföras digitalt.

Huvudpunkten på kongressen är partiets valplattform, alltså de punkter partiet ska driva under höstens valrörelse.

På programmet står också val av partiledare och partistyrelse.

LÄS MER: Daniel Bernmar nobbar en plats i partistyrelsen – igen

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.