Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Partisida spärrad av regionen

GÖTEBORG: Piratpartiet har fått sin hemsida blockerad på alla regionens datorer mitt i valrörelsen. På samma sätt som regionen blockerar porrsidor. Ett företag i USA sköter spärren och piratpartiet rasar.
Piratpartiet, ett av de nya politiska partier som ställer upp i riksdagsvalet i tre valkretsar i Västra Götaland, upptäckte spärren i onsdags. Detta efter samtal från regionanställda som förgäves försökte komma in på partiets hemsida via regionens datorer. Partiets ledare Richard Falkvinge säger på partiets hemsida:
"Detta är en ren politisk skandal. Här har vi alltså en offentlig demokrativårdande myndighet som mitt under en valrörelse uttryckligen går in och förbjuder 50 000 anställda att ta del av budskapet från ett visst politiskt parti, och släpper igenom alla andra."
Under gårdagen kontaktade piratpartiets ledning regionen och krävde en förklaring. Till GP säger Richard Falkvinge:
- Vi är ytterligt förvånade och upprörda. Vi har krävt en utredning och en förklaring.
Rickard Falkvinge menar att det kan vara ett företag som regionen köper spärrtjänster av som spärrat hemsidan:
- Men det spelar egentligen ingen roll eftersom det är regionen som har hela ansvaret.
Kjell Foss, presschef vid regionen, har själv provat och blivit spärrad. Han berättar att regionen köper spärrtjänsterna av ett amerikanskt företag som heter Webbsense Inc. Syftet är att blockera porrsajter och liknande på internet.
- Vi vet inte varför företaget också tagit med piratpartiets hemsida i spärrarna. Vi har dock via vår it-enhet kontaktat företaget och uppmanat dem att omedelbart lösa upp spärren. Det finns givetvis ingen anledning att ha en sådan spärr kvar. Hur snabbt upplåsningen går vet jag inte men sådant brukar kunna lösa sig med kort varsel.
Piratpartiet grundades den 1 januari i år och har debatten om fildelning och upphovsrätt på internet som en av sina hjärtefrågor. Partiet fanns med i debatten - med kritiska röster - när polis och åklagare slog till mot internetleverantören PRQ i våras. Tillslaget gjordes för att komma åt den kända och omtvistade fildeningssajten The Pirate Bay.
I USA anklagas Pirate Bay för upphovsrättsbrott. Justitieminister Thomas Bodström har förnekat att han skulle ha styrt myndigheterna i ärendet eller att Sverige skulle utsatts för påtryckningar från USA.
Finns det ett samband mellan spärren mot piratpartiet och debatten kring The Pirate Bay?
- Det vet jag inte, jag har ingen som helst aning om varför detta har hänt, säger regionens presschef Kjell Foss.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.