Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Partiledarna rasar mot nya migrationsförslag

Migrationsuppgörelsen mellan S och MP får hård kritik av oppositionspartierna. Moderaternas Ulf Kristersson beskriver den som en kollaps, medan Sverigedemokraternas partiledare tar till ännu hårdare ord.
”Det här betyder krig!” skriver Jimmie Åkesson på Twitter.

Under onsdagen höll Socialdemokraterna och Miljöpartiet en gemensam pressträff om vilka av Migrationskommitténs förslag som ska skickas på remiss. Tidigare har det visat sig vara väldigt svårt för de båda regeringspartierna att komma överens. Medan Socialdemokraterna stått bakom samtliga av de 26 förslag som kommittén har lagt fram, så har Miljöpartiet ställt sig gillande till ett mindre antal, tre stycken.

Men nu har Socialdemokraterna och Miljöpartiet enats om att skicka ut samtliga av kommitténs förslag på remiss. Samtidigt har Miljöpartiet fått igenom flera nya förslag, som enligt migrationsminister Morgan Johansson (S) snart ska remitteras.

Förslagen som Miljöpartiet har fått igenom inkluderar bland annat lättnader i den så kallade gymnasielagen och att någon som har befunnit länge i Sverige med tillfälligt uppehållstillstånd ska få stanna kvar, även om det inte längre finns skyddsskäl.

”Ska inte komma undan detta svek”

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson visade under onsdagskvällen tydligt vad han tycker om saken på Twitter.

”Det här betyder krig!” skriver han bland annat i en inläggstråd. Han fortsätter med att konstatera att statsminister Stefan Löfven återigen visat att det är Miljöpartiet som styr migrationspolitiken.

Kriget som Jimmie Åkesson refererar till ska enligt partiledaren utspelas ”i riksdagen och i kommande valrörelse”.

"Socialdemokraterna ska inte komma undan detta svek”, avslutar han.

”Kan blir en fråga om folkomröstning”

Samtidigt är Moderatledaren Ulf Kristersson märkbart upprörd över uppgörelsen mellan regeringspartierna.

– Socialdemokraterna viker sig gång på gång för Miljöpartiet. De vill till varje pris undvika en regeringskris, säger han till TT.

– Det är helt oerhört, jag saknar ord. Socialdemokraterna har sagt att de vill minska invandringen, fortsätter Ulf Kristersson och säger att migrationspolitiken kan komma att bli en fråga för en folkomröstning.

Han är tydlig med att Moderaternas ståndpunkt i frågan länge har varit tydlig, och han befarar inte att bli sammankopplad med SD.

– Vad vi tycker i den här frågan är solklar, säger han.

Både uppskattning och kritik

Centerpartiets Annie Lööf vädrar både uppskattning och kritik när hon kommenterar beskedet via Twitter.

"Sverige behöver en långsiktig och hållbar migrationspolitik. Bra att nu regeringen äntligen skickar ut migrationsutredningens betänkande på remiss", skriver hon och tillägger:

"Det var inte en dag för tidigt."

Liberalernas Nyamko Sabuni är kritisk till vad hon kallar "haltande och daltande".

"Förslaget innebär att den person som omfattas av gymnasielagen och därmed fått avslag i alla instanser kommer möta lägre försörjningskrav än en konventionsflykting som haft skyddsskäl. Det är orimligt", skriver hon på Facebook.

Regeringen siktar på att kunna lägga fram en proposition om migrationspolitiken i vår.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.