Partiledarna drabbar samman

Riksdagen samlas för den sista partiledardebatten innan sommaruppehållet. För Liberalernas avgående partiledare Jan Björklund blir det också den sista. Följ direktrapporteringen här! Statsminister Stefan Löfven (S) inledde riksdagens sista partiledardebatt före sommaruppehållet med att tala om orättvisorna som består i Sverige.
– Vi firar 100 år av demokrati men än består klassamhället, sade Löfven.

ANNONS
|

Han beskrev Sveriges utveckling från att vara ett av Europas fattigaste länder till att bli ett världsledande välfärdssamhälle. Men ojämlikheten består, framhöll han.

– Dagens klassamhälle är inte identiskt, men snus är snus, orättvisa är orättvisa om än i ny förpackning. Dessa skriande orättvisor måste bort, säger Stefan Löfven.

Detta kräver ett starkt samhälle som skapar social rättvisa och en landsomfattande välfärdspolitik, enligt Löfven. Om Sverige ska klara klimatomställningen så måste även den kombineras med social rättvisa. Skjutningarna och gängkriminaliteten kan bara ryckas upp med rötterna om polisens insatser kombineras med stark socialtjänst och en bra skola.

– Låt oss än en gång slå världen med häpnad, säger Stefan Löfven.

ANNONS

Kristersson och Åkesson anklagar regeringen

Moderatledaren Ulf Kristersson anklagade regeringen för problemen.

– Regeringen har tappat kontrollen, de stora problemen består, säger han.

Han tar skjutningar, sprängningar och gängkriminalitet som ett exempel på detta.

– Det går inte att prata bort den grova kriminaliteten, säger Kristersson.

Han beskyller också regeringen för att sakna lösningar för tillgången på el, försvaret och integrationen.

Liberalernas Jan Björklund gjorde under onsdagen sin sista partiledardebatt.
Liberalernas Jan Björklund gjorde under onsdagen sin sista partiledardebatt. Bild: Claudio Bresciani/TT

Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson angriper även han regeringen.

– Det är ett hyckleri av historiskt episka mått, säger Åkesson när han kritiserar uppgörelsen mellan den rödgröna regeringen och Liberalerna och Centerpartiet.

Resultatet av uppgörelsen är enligt Åkesson att vi nu har en S-regering som genomför nyliberala reformer som alliansregeringen inte ville befatta sig med.

I anförandet kritiserar han även välfärdspolitiken.

– Var tredje region och var fjärde svensk kommun gick med underskott förra året, säger han och pekar ut asylinvandringen som en huvudförklaring.

Fokuserade på klimatet

Centerledaren Annie Lööf fokuserade på klimatet i sitt anförande. Klimatutmaningen kan inte vänta, miljöproblemen kan inte skyfflas undan, framhåller hon. Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt kritiserade bristerna i välfärden, de stora problemen inom skolor, vården och välfärden.

– Det är en effekt av politiken här, säger han.

Kristdemokraternas ledare Ebba Busch Thor angrep även hon regeringen för bristerna i välfärden. Liberalernas ledare Jan Björklund, som gör sin 39:e och sista partiledardebatt, lovordade öppenhet och brobygget medan Miljöpartiets nya språkrör Per Bolund lyfte miljö- och klimatfrågorna.

ANNONS

Under replikskiftena beskrev Ulf Kristersson en helt vanlig måndag i Malmö och räknade upp alla skjutningar och sprängningar.

– Ni har tappat greppet om statens kanske enskilt viktigaste uppgift: kan jag vara trygg i min egen hemstad, säger Kristersson,

Påminde om fler poliser

Stefan Löfven påminde om att det nu utbildas dubbelt så många poliser och att straffen skärpts.

– När du satt i regeringen kunde man gå ut på stan med ett vapen i fickan, gripas och sen vara ute på eftermiddagen. Gör du det i dag, kommer du ut först om två år, säger Löfven.

SD-ledaren Jimmie Åkesson anklagade regeringen för att montera ned välfärden och i stället prioritera en "ansvarslös asyl- och anhöriginvandring".

– Det går inte ihop, säger Åkesson.

Löfven replikerar med att regeringen under den förra mandatperioden gjorde den största satsningen på välfärden någonsin.

– Men det går inte att slå sig ihop med Moderaterna och tro att stora skattesänkningar leder till ökad välfärd. SD har ställt sig i högerhörnet, säger Löfven.

ANNONS