Partiledarens största utmaning

ANNONS
|

Håkan Juholts rekordlåga stöd i dagens GP/Sifo lär bli det stora samtalsämnet i korridorerna när Socialdemokraternas förtroenderåd samlas i Stockholm.

Det betyder än värre press på partiordföranden när han klockan elva ställer sig i talarstolen för sitt kanske viktigaste tal någonsin. Nu måste han övertyga de 120 ombuden om att han verkligen är rätt man att leda partiet.

Hittills har Håkan Juholt sett helgens förtroenderåd som en möjlig vändpunkt. Han backas upp av Göteborgs Göran Johansson, som inför mötet vädjat till partikamraterna att sluta med "det interna krypskyttet och ägna krafterna åt att forma framtidens politik". Om bara politiken hamnar i fokus upphör motsättningarna, lyder tesen.

ANNONS

Men det kan lika gärna bli tvärtom.

Dagens socialdemokratiska kris handlar framför allt om politiken, om att olika grupper vill så olika saker. Och kritiken mot Håkan Juholt kretsar främst kring hans förmåga att hantera de problemen.

Socialdemokraterna står inför fyra utmaningar:

1) Att hitta en långsiktig samhällsvisionen.

2) Att koppla den till dagspolitiska förslag.

3) Att visa kompetens och handlingskraft.

4) Att tänka nytt i känsliga frågor.

Hittills har Håkan Juholt fått beröm för sina visioner. Men det är också dem som partiet har lättast att enas kring. Det är betydligt svårare att bestämma vad som är viktigast att göra först: sänka skatten för pensionärer, satsa på jobb för unga, förbättra sjukförsäkringen?

Höstens första kris kom när partiledningen tappade greppet om prioriteringarna i partiets budgetmotion. Sedan har Håkan Juholt genom motsägelsefulla svar på intervjufrågor låtit medlemmarna sväva i fortsatt ovisshet om vad ledningen egentligen tycker är viktigast.

Men många inom S är också bekymrade för hur partiet på sikt ska kunna utveckla politiken. Här är det socialdemokratins gamla styrka som nu blivit dess svaghet. Partiet har haft regeringsmakten så länge att det inte vet hur man utformar politik i opposition, när det måste ske genom idédebatt snarare än departementsskrivelser.

ANNONS

Läget förvärras av allt värre interna stridigheter, där den som tänker nytt anklagas för att vara alldeles för traditionalistisk eller alldeles för höger eller alldeles för någonting annat.

Jordmånen är särskilt dålig för att analysera känsliga politiska frågor som ekonomi och arbetsmarknad – alltså ämnena för helgens förtroenderåd.

Det är Håkan Juholts största utmaning.

ANNONS