Liberalernas förstanamn Karin Karlsbro, partiledare Jan Björklund (L), och Said Abdu presenterar valmanifestet för Europaparlamentsvalet.
Liberalernas förstanamn Karin Karlsbro, partiledare Jan Björklund (L), och Said Abdu presenterar valmanifestet för Europaparlamentsvalet. Bild: Henrik Montgomery/TT

Partiernas öde i EU-parlamentet avgörs på upploppet

Både Liberalerna och Fi hade åkt ut om det varit val till Europaparlamentet i dag. Men valrörelsen närmar sig upploppet och en tredjedel av väljarna har ännu inte bestämt sig.
– Den stora osäkerheten gör att de sista veckorna betyder väldigt mycket, säger Toivo Sjörén, opinionschef på Sifo.

ANNONS
|

I GP/Sifo fortsätter kräftgången för Liberalerna. Partiet får 3,3 procent av väljarnas röster i undersökningen. Henrik Ekengren Oscarsson, professor i statsvetenskap med särskilt fokus på valforskning, menar att resultatet är överraskande.

Henrik Ekengren Oscarsson.
Henrik Ekengren Oscarsson. Bild: Fotograf Johan Wingborg

– Det är förvånande att det går så dåligt för liberalerna som historisk gjort väldigt bra val till Europaparlamentet. Vi hade förväntat oss att de hade fått lite tillströmning men trenden är inte så bra.

Liberalerna har länge haft EU-frågan som en hjärtefråga. Men i dag är svenskarna så EU-positiva att den frågan kanske inte längre attraherar väljare på samma sätt som tidigare, enligt Henrik Ekengren Oscarsson.

– De står och stampar ganska mycket och det kan ha att göra med att opinionen är såpass EU-positiv. Man sticker inte längre ut lika mycket genom att vara det mest EU-positiva partiet. Svenskar gillar EU som aldrig förr och det är färre än någonsin som vill att vi ska lämna.

ANNONS

Storbritannien höjer gränsen

Spärren i valet är på fyra procent. Men eftersom Storbritannien kommer att delta förlorar Sverige ett mandat och får 20 istället för 21. Det innebär att det i praktiken krävs fem procent för Liberalerna för att få ett mandat i Europaparlamentet. Toivo Sjörén är inne på samma spår som Henrik Ekengren Oscarsson.

– Det är ett mycket prekärt läge för Liberalerna. De har försökt vara väldigt tydliga i frågan om euro och stödet till EU men det verkar inte ge något större resultat, säger Toivo Sjörén.

De kommande två veckorna fram till valet kommer att bli avgörande. Partierna har ungefär en tredjedel av väljarkåren att strida om. 33 procent av väljarna har ännu inte bestämt sig för vilket parti de ska rösta på. Dessutom är många väljare osäkra på om de ens kommer att rösta alls. I jämförelse med ett riksdagsval är väljarna också mycket rörligare och inte likna bundna till olika partier, enligt Toivo Sjörén.

– Väljarna känner sig mycket friare vilket gör att hur det kommer gå för partierna till stor del avgörs sista veckan. Vad som är på agendan då, vilka frågor som kommer tas upp i utfrågningar och reportage kommer att vara betydelsefullt.

LÄS MER:Svenska folket tycker att EU räcker som det är

Största frågan ger medvind för MP

Hittills har miljö- och klimatfrågan kanske varit valrörelsens största fråga. Det ger effekt för Miljöpartiet som skulle få 11,6 procent om det var val i dag. I riksdagsvalet fick partiet bara 4,4 procent.

ANNONS

– Det är alldeles tydligt att partiet har EU-val som paradgren. Jag tror att väldigt mycket beror på att klimat och miljö har varit i centrum. Det är den fråga där Miljöpartiet är starka i väljarnas ögon. Det får större betydelse jämfört med ett vanligt val, enligt Toivo Sjörén.

En generell tendens i valen till Europaparlamentet är att små partier går bättre och stora tappar. Socialdemokraterna får 23,1 procent i undersökningen. Både S och V tappar väljare till MP.

– Miljöpartiet är kannibalen på den rödgröna sidan och det är på grund av miljöfrågan, säger Toivo Sjörén.

Sverigedemokraterna hade fått 16,9 procent av väljarnas röster om EU-valet var i dag. Enligt Toivo Sjörén är den främsta utmaningen att mobilisera de väljare som röstar på Sverigedemokraterna i riksdagsvalet.

– Den största utmaningen är att få väljarna som vanligtvis röstar på SD i riksdagsvalet att tycka att det är tillräckligt viktigt att gå och rösta. De behöver synas och ha en tydlig fråga, säger Toivo Sjörén.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS