Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Moderaternas partiledare Ulf Kristersson är den som just nu har uppdraget att försöka lösa en regering. Arkivbild.

Partierna om nya regeringen: Inget pågår

Det pågår inga särskilda aktiviteter i helgen, är beskedet till TT från flertalet riksdagspartier.

Att det skulle råda stiltje i partiernas ansträngningar att bilda en regering är "absolut inte" ett budskap hon köper:

- Just nu tror jag att det diskuteras för fullt mellan Allianspartierna och sannolikt finns även kontakter med Socialdemokraterna.

Enligt Dagens Nyheter har det aldrig tidigare tagit så lång tid efter ett val att bilda regering, det gamla rekordet på 25 dagar slogs i torsdags. TT frågade på lördagen Socialdemokraterna, Moderaterna, Centerpartiet, Liberalerna och Kristdemokraterna om hur regeringsförhandlingarna fortskrider. Samtliga partier svarade att inga särskilda aktiviteter pågår och att det inte finns något nytt att berätta om förhandlingsläget.

Känsligt läge

Jenny Madestam pekar på att i det här känsliga läget vill partiföreträdare inte prata, rädda för att försäga sig åt ena eller andra hållet. Det gäller inte minst Moderaterna som enligt medieuppgifter internt tvistar om hur partiet ska förhålla sig till Sverigedemokraterna.

- Det har vi ju förstått att det finns de inom Moderaterna som önskar att det ska vara lösningen på situationen och där tror jag Ulf Kristersson står just i denna minut. Han har att parera de olika viljorna. Å ena sidan att få till stånd Alliansen i sin helhet, kanske med någon form av stöd från de rödgröna hållet. Å andra sidan regera med stöd av Sverigedemokraterna, säger Jenny Madestam till TT.

M och S möttes

Moderaternas partiledare är inne på sin första vecka i sonderingen av möjligheterna till regeringsbildning – ett uppdrag han gavs av talmannen Andreas Norlén (M) i tisdags.

Under torsdagen bekräftade Moderaterna att Ulf Kristersson haft möte med statsminister Stefan Löfven (S) inom ramen för sonderingsuppdraget. Det är senaste nytt i regeringsfrågan som väljarna fått reda på.