Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Flera partier säger sig vara utsatta för misstänkt valpåverkan under årets valrörelse. Arkivbild.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Partier tror sig vara utsatta för valpåverkan

Flera partier säger sig vara utsatta för misstänkt valpåverkan, rapporterar SVT Nyheter. Både Säpo och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) har varnat för att årets riksdagsval kan komma att utsättas för utländska påverkansförsök.

Socialdemokraternas hemsida har i augusti drabbats av tre överbelastningsattacker som gjort det omöjligt att läsa innehållet under flera timmar. Händelserna har polisanmälts. Dessutom uppger S att både felaktiga profiler och falsk information har spridits på sociala medier.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

- Det här är allvarligt eftersom medborgarna får desinformation om vår politik, det förstör förutsättningarna för att människor ska kunna göra bra val inför valdagen, säger Socialdemokraternas kommunikationschef Helena Salomonson till SVT.

Även Moderaterna och Liberalerna uppger för SVT att man upplevt misstänkt påverkan i olika former. Det handlar om nedrivna affischer, hot mot förtroendevalda och falska påståenden som har spridits på sociala medier.

”Vi har också noterat falsk information där någon eller några utger sig för att vara moderater och sänder budskap under falsk flagg. Vi polisanmäler alltid allvarligare händelser till polisen och förutsätter att dom vidtar lämpliga åtgärder”, skriver vice partisekreterare Anders Edholm i ett mejl till SVT.