Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/8

Par besköts med automateld under biljakt i 200 kilometer i timmen

Paret satt i sin bil i södra Stockholm. Då körde det upp en bil mittemot dem och öppnade eld med automatvapen. Försöket att fly ledde till en biljakt i hastigheter uppemot 200 kilometer i timmen där offren besköts och som slutade med en krasch i ett bostadsområde. Då lyckades kvinnan fly men mannen sköts flera gånger.

På fredagen kom en dom rörande ett mordförsök som inträffade i början av juli förra året.

Enligt polisen grundar sig det hela i en konflikt mellan två områden i Stockholm.

– Det handlar om en gängkonflikt mellan två olika nätverk. Vi vet inte exakt varför, har Daniel Löfgren, fu-ledare och gruppchef på grova brott på Polisen i Stockholm, berättat tidigare.
 

Besköts med automatvapen

De var en varm sommarkväll med mycket folk i rörelse. Ett par var ute och åkte bil. När de var i Östberga i södra Stockholm kom en annan bil som ställde sig mittemot dem. I bilen satt fyra maskerade män som öppnade eld med automatvapen mot paret.

Det blev starten på en biljakt  i hastigheter uppemot 200 kilometer i timmen.

– Under den här resan skjuts det från gärningsmännen hela vägen, med automatvapen mot dem, har Daniel Löfgren, berättat tidigare.

Gärningsmännen prejade till slit sina offer av vägen. Bilen fastnade i ett mindre träd i ett villaområde i Enskede.

LÄS MER: Avlossade skott med automatvapen mot par i bil 
 

Kvinnan kunde fly

Kvinnan hade under färden blivit träffad men hon lyckades ta sig ut ur den kraschade bilen och kunde fly.

– Hon springer in mot en villatomt, har Daniel Löfgren sagt.

Mannen blev kvar. Då klev de fyra gärningsmännen ur sin bil och gick fram till mannen.

– De skjuter mot honom, med vad vi vet, två automatvapen och en pistol rakt emot den här bilen där killen sitter kvar. Jag har inte siffran på hur många skott som skjuts men det är väldigt många, sa Daniel Löfgren.

Mannen blev allvarligt skadad. De flesta skotten träffade i benen men han träffades också i ryggen.
 

Räddades av vittnen

Men tack vare vittnen kunde mannens liv räddas. 

– Det var mycket folk i området och folk satt ute på sina verandor och på tomterna så det kommer ganska snabbt allmänhet springande till den här bilen där han ligger. De påbörjar förstahjälpen direkt med honom, vilket gör att han överlever. Han hade aldrig överlevt annars, har Daniel Löfgren sagt.

Att bli skjuten av automatvapen är farligare än att träffas med kulor från en pistol.

– Det är mycket högre anslagskraft på dem och energin är mycket högre i automatvapen. Kulorna kommer fortare och river upp mycket mer i benet. Han höll på att förblöda men det stoppade de så de gör en riktig hjälteinsats, berömmer Daniel Löfgren allmänhetens insats.

Efter skotten mot mannen flydde tre av gärningsmännen i bilen medan den fjärde flydde till fots.

Greps efter några dagar

Två av dem kunde gripas några dagar senare och de åtalades för mordförsök i början av året. Men de nekar till brott. De åtalades också för grovt vapenbrott för att ha haft en skarpladdad pistol och två skarpladdade automatvapen, samt grovt narkotikabrott. Vid en husrannsakan hittades nästan 18 kilo cannabis i en källare.

De två andra gärningsmännen är fortfarande okända för polisen.

På fredagen dömdes en av de åtalade till fängelse i 15 år och sex månader för mordförsök, grovt narkotikabrott i två fall och grovt vapenbrott. Den andre mannen frias för mordförsöket men döms till fängelse i ett år och två månader för en rad andra brott såsom urkundsförfalskning, grovt vapenbrott och grov olovlig körning.

I domen framgår det att mycket har handlat om att ta reda på vilka som låg bakom skottlossningen.

Trots att kvinnans skador inte var livshotande menar tingsrätten att det rör sig om ett mordförsök i och med hur det gick till - och antalet skott som avlossades mot bilen. "Risken för att hon skulle ha träffats av ytterligare skott med dödlig utgång varit uppenbar", skriver rätten.

Erkänt att han var på platsen

Tingsrätten tar upp konflikten mellan de två gängen. I konflikten har flera personer mördats och flera har utsatts för mordförsök.

Mannen som döms säger att han var med i bilen men han trodde att han skulle medla mellan de två gängen. När de började skjuta var han helt oförberedd, påstår han och bad dem sluta. När han fick chansen hoppade han ut ur bilen och sprang från platsen, har han sagt.

Rätten anser att det är bevisat att han var en av gärningsmännen. De konstatera att det finns bevisning bland annat i form av en tröja som hittades i närheten av brottsplatsen, på tröjan fanns tändsatspartiklar med samma typ och sammansättning som i tändsatspartiklar från de beslagtagna patronhylsorna och han har fångats på en övervakningskamera i närheten.

Dessutom har han erkänt att han var på platsen - men det först under rättegången.

Däremot har tingsrätten reagerat på att det inte finns några spår från de som åkt i bilen inne i bilen - varken DNA, hårstrån eller liknande. Tingsrätten drar därför slutsatsen att det var viktigt för de inblandade att de inte kunde spåras till bilen.

Tingsrätten skriver att mannen som skottskadades "har allmänhetens rådiga ingripande att tacka för sitt liv". Han var nära att dö och kommer sannolikt att ha skador för sitt liv. Att "skottlossningen dessutom skett under biljakt i hastigheter uppemot 200 km/tim är ytterligare försvårande", anser rätten. Därför anser de att straffvärdet, tillsammans med de andra brotten han dös för, uppgår till 15 år och sex månader.

Inte tillräckligt med bevis

Den man som frias påstår att han inte alls var med på platsen. Tingsrätten skriver att det inte är bevisat att han tillhör nätverket som låg bakom skjutningen och därmed är det inte, enligt rätten, bevisat att han är med i nätverket - eller att han var en av gärningsmännen. Han har inte kunnat bindas till gärningen och det är inte bevisat "bortom rimligt tvivel" att han är en av gärningsmännen, menar rätten.

Texten uppdateras.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.