Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Pappans uppmaning: "Prata med era barn om mens"

Mikael Näslund från Luleå kunde bara föreställa sig hur det är för en ung tjej att plötsligt få mens. Därför fick han en idé för att göra det så enkelt för sin dotter Moa, 14, som möjligt. – I grunden handlar ju om att hon ska finna trygghet i den situationen, och att veta att man har med sig en alvedon och en reservbinda, säger Mikael Näslund.

Det hela började med att Mikael Näslund funderade på vad hans dotter Moa, 14, skulle behöva om hon fick mens i skolan.

– I grunden handlar ju om att hon ska finna trygghet i den situationen, och att veta att man har med sig en alvedon och en reservbinda, det är ju bra, säger Mikael.

Tillsammans med dottern började de sedan göra en lista på saker som kunde komma att vara användbara. Bindor, som dottern valt själv, papper, tvättservetter, värktabletter, handsprit, choklad och spritservett.

Efterfrågade fler tips

Efter att far och dotter kommit överens om vad som skulle ingå i det lilla kitet, efterlyste Mikael tips på Facebook – hade han glömt något?

– För oss var det ju inget märkvärdigt, jag trodde ju att alla tjejer hade ett sådant kit. Så det har förvånat mig. Jag hade inte en tanke på att det skulle bli såhär stort, säger Mikael.


Efter att Mikael postat ett inlägg in en grupp på Facebook där han efterfrågade fler tips till kitet, trillade förslag och hyllningar in ganska snabbt. Första timmen efter att inlägget postats hade det fått över 1000 likes och inom loppet av två timmar var det över 500 kommentarer på inlägget. 

– Jag trodde ju först att datorn gått sönder. Det har som sagt alltid varit en självklarhet hemma hos oss att prata om det här, så jag trodde att alla gjorde det. Men det var ju tydligen inte så självklart, säger Mikael. , säger Mikael.

"Prata med era barn"

Det som framför allt förvånade Mikael och dottern, var att människor inte verkade prata med sina barn om mens och konsekvenserna av mensen. Nu uppmanar Mikael och dottern andra föräldrar att prata med sina barn och göra samma sak, för att underlätta något som fortfarande ofta är tabubelagt.

– Man vet att den kommer en gång i månaden, och att inte vara förberedd på det, det förvånade mig. Jag var helt övertygad om det, säger Mikael.

För Mikael och hans barn har det alltid varit en självklarhet att prata om saker som mens, som kan tyckas vara obekväma. Och även om Mikael är förvånad över den stora respons det blivit på hans inlägg och dotterns mens-kit är han glad om det får någon att våga ta upp det med sina barn.

– Alla vill att ens ungar ska känna sig trygga, och om jag som förälder måste hoppa ur min komfortzon för att hjälpa dem - då får man ju göra det. Kan man dela ut kondomer på stan, så varför kan man inte dela ut tamponger? Det borde finnas i skolan, i lärarrummet eller så, där ungarna kan komma och hämta. Jag förstår inte det märkvärdiga, säger Mikael.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.