Efter dådet växte högarna med blommor, ljus och hälsningar vid skolan.
Efter dådet växte högarna med blommor, ljus och hälsningar vid skolan. Bild: Sanna Tedeborg

Pappan till en av lärarna: Det har varit oerhört tungt

Pappan till en av de mördade lärarna på Malmö latin tog emot beskedet om domen i sitt hem, via en av sina söner. För GP berättar han om tiden sedan dådet.
– Det har varit oerhört tungt, förstås, säger han.

ANNONS
|

Pappan till en av de mördade lärarna svarar samlat, men dämpat, i telefon från sitt hem. Han bor många mil från sin dotters familj i Malmötrakten, men berättar att familjen har haft nära kontakt under tiden som gått efter dådet.

– Vi håller kontakten, telefonledes i alla fall. Det har varit oerhört tungt, förstås. Men värst är det naturligtvis för maken och barnen, säger pappan.

Hans dotter och en av hennes kollegor, båda lärare i 50-årsåldern, föll offer för den 18-årige eleven Fabian Cederholms till synes slumpmässiga attack på Malmö latin efter skoldagen den 20 mars i år.

Fick beskedet av sin son

På torsdagen dömdes Cederholm till livstids fängelse i tingsrätten, något som var väntat, enligt pappan.

ANNONS

– Det blev ungefär som jag väntat mig, med tanke på att domen motiverade ganska omfattande att det var planerat och våldsamt och att de var helt försvarslösa. Det var ett väldigt grovt brott och då blev det en väldigt grov dom, säger pappan.

Har du varit närvarande i tingsrätten under rättegången?

– Nej. Jag har fått information genom en av mina söner, som haft videokonferens med målsägarbiträdet och då fick besked om det hela.

Du har inte velat vara på rättegången själv?

– Nej.

Ljusa minnen av dottern

Pappan räknar med att domen kommer överklagas, då det är första gången som en så ung person döms till livstids fängelse. Att Fabian Cederholm inte kunnat ge något riktigt motiv till dådet har pappan inga synpunkter på.

– Han blev skogstokig, helt enkelt. Jag har ingen förklaring till någonting.

Pappan berättar att han har många ljusa minnen av dottern, som han beskriver som engagerad, väldigt mån om sina elever och oerhört uppskattad.

Men på frågan hur tankarna kring dottern går i dag är svaret tungt.

– Att det är en stor sorg.

LÄS MER:Pappan till ett av offren: Hon var väldigt mån om sina elever

LÄS MER:Elever på skolan: ”Sådant händer inte i verkliga livet”

LÄS MER:Fabian Cederholm får livstids fängelse för dubbelmordet

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS