Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Pappa ville vara föräldraledig - skälldes ut

En pappa som ville vara föräldraledig skälldes först ut av sin arbetsgivare. Sen blev han uppsagd. Nu stäms arbetsgivaren av Diskrimineringsombudsmannen.

I april förra året gick en anställd i en inredningsbutik i Stockholm till en av sina två chefer för att lämna in en ansökan om tretton månaders föräldraledighet, med start under sommaren.

Mannen möttes dock enligt Diskrimineringsombudsmannen (DO) av en chef som vägrade ta emot ansökan, slängde den ifrån sig och sedan skällde ut den anställde.

Via e-post fyra dagar senare fick mannen besked om att han var uppsagd på grund av arbetsbrist, uppger DO.

Mannen anlitade en advokat och krävde senare att uppsägningen skulle ogiltigförklaras. En månad senare återtog arbetsgivaren beskedet om uppsägning.

Under sex veckor levde den anställde i tron att han förlorat sitt arbete, konstaterar nu DO. Han har missgynnats på ett sätt, som har samband med föräldraledighet, anser ombudsmannen, som därför stämmer företaget och begär 80 000 kronor i skadestånd.

- Missgynnanden som har samband med föräldraledighet är fortfarande vanligt i arbetslivet och situationer där det leder till uppsägning eller hot om uppsägning får självklart mycket allvarliga konsekvenser för den drabbade, säger Johanna Nilsson, processförare på DO i en kommentar till stämningsbeslutet.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.