Juristbyrån Mossack Fonseca i Panama stod i centrum för den så kallade Panama-läckan om utbredd skatteplanering som avslöjades i april 2016.
Juristbyrån Mossack Fonseca i Panama stod i centrum för den så kallade Panama-läckan om utbredd skatteplanering som avslöjades i april 2016.

Panama kan lyftas från skattefuskarlista

När Panama-papprena läckte ut blev det lilla centralamerikanska landet en symbol för internationellt skattefusk. Ändå väntas landet nu bli borttaget från EU:s svarta lista.

ANNONS
|

- Om det inte sker någon stor överraskning så kommer EU:s finansministrar att ta bort åtta länder från svarta listan, säger en anonym EU-tjänsteman åtminstone till nyhetsbyrån AFP inför nästa veckas finansministermöte i Bryssel.

Även Sydkorea, Förenade arabemiraten, Tunisien, Mongoliet, Macao, Grenada och Barbados ska enligt tjänstemannen tas bort från listan över de länder som inte lever upp till EU:s kriterier om exempelvis utbyte av kontoinformation.

ANNONS

I stället ska de åtta placeras på EU:s "grå lista" över länder som lovat att inom kort anpassa sig till EU-kraven, rapporterar AFP.

Panama stod i centrum när utläckta dokument 2016 visade hur juristbyrån Mossack Fonseca hjälpte mängder av personer och företag att inrätta brevlådeföretag i skatteparadis. Händelsen bidrog till att EU i december i fjol till sist skapade sin svarta lista över skattemässigt "icke samarbetsvilliga" länder och jurisdiktioner.

Kritiken var dock skarp från framför allt olika människorätts-, bistånds- och antikorruptionsorganisationer som ansåg att betydligt fler områden – inklusive EU-länder som Luxemburg, Malta och Nederländerna – borde ha listats av EU.

Bryssel, TT:s korrespondent

Fakta: EU:s svarta lista

Följande 17 länder/regioner har satts upp på EU-ländernas svarta lista över icke samarbetsvilliga i skattesammanhang:

  1. Mellanamerika (5 länder): Barbados, Grenada, Panama, Saint Lucia och Trinidad-Tobago.
  2. Afrika (2): Namibia och Tunisien.
  3. Asien (5): Bahrain, Förenade arabemiraten, Macao, Mongoliet och Sydkorea.
  4. Oceanien (5): Amerikanska Samoa, Guam, Marshallöarna, Palau och Samoa.

Ytterligare 47 jurisdiktioner placeras på en särskild lista över länder och områden som lovat åtgärder inom kort.

ANNONS