Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Palmolja i kakan? Den kan vara certifierad – men vad betyder egentligen det? Arkivbild.

Palmolja fortfarande kvar i pepparkakor

Skövling av regnskog och cancerframkallande ämnen – trots alla larm är palmoljan kvar i många sorters pepparkakor ute på svenska butikshyllor. Den omdiskuterade ingrediensen finns kvar, fast nu i certifierad form.

Det sägs att man blir snäll av att äta mycket pepparkakor. Hur det är med den saken är oklart – desto klarare är att konventionell tillverkning av en vanlig ingrediens, palmolja, har bidragit till regnskogsskövling, enligt Världsnaturfonden (WWF).

Certifieringar kan motverka utvecklingen och skydda skogen, och många svenska pepparkakstillverkare bakar numera med certifierad olja.

Men det finns fler problem.

Farliga ämnen

Visserligen har palmoljan till viss del ersatt det omdiskuterade transfettet. Men samtidigt har det visat sig att palmoljan, som har hög koncentration av mättat fett, innehåller farliga ämnen.

EU:s livsmedelsorgan Efsa har tidigare larmat om att så kallade glycidylestrar, som bildas vid raffinering, tros öka risken för cancer. Svenska rekommendationer för intag av palmolja saknas.

- Men det är klart att Livsmedelsverket vill att industrin ska hålla nere halterna eftersom det är otrevliga ämnen som kan bildas vid tillverkningen av palmolja, säger verkets toxikolog Lilianne Abramsson.

Ändå finns oljan nästan överallt: i tandkräm, smörgåsmargarin, modersmjölksersättning, tvål, djurmat, glass, bröd, kex. Och i pepparkakor – enligt innehållsdeklarationer på flertalet pepparkakor och pepparkaksdegar som saluförs i handeln.

Varför?

Konsistens och pris

Lågprismärket Eldorado, ägt av Axfood, bakar pepparkakor med så kallad RSPO-certifierad palmolja av flera skäl.

- Det är både en fråga om konsistens och pris, säger presschef Claes Salomonsson och tillägger att Axfood jobbar för att bli av med palmolja i sitt sortiment på sikt.

Göteborgskex har valt att rata palmolja helt.

- Fullständigt. Det är våra konsumenter som efterfrågat det, säger kommunikationschef Ulrika Sten på Orkla Confectionery & Snacks som äger Göteborgskex.

Varumärket Gille saluför tre julpepparkakor varav två utan palmolja. På sikt hoppas man fasa ut palmoljan helt.

- Vi har bytt ut recepten efterhand. Det är gamla hederliga recept, så det tar tid att utveckla, säger Mikael Carlsson, vd på Continental bakeries som producerar Gille pepparkakor.

Certifiering ingen garant

De kaktillverkare som använder palmolja uppger att den är certifierad, något som Världsnaturfonden uppmuntrar till.

Men innebär det alltid att oljan i kakan är schysst tillverkad? Nja, säger Margareta Renström, rådgivare inom marknadsförändring på Världsnaturfonden.

- Det kan vara både och, säger hon och jämför certifieringen av palmolja med att köpa så kallad "grön el":

- Du gynnar det – men vet inte om elen som kommer via dina ledningar är grön.

För att vara på säkra sidan kan tillverkare även ställa krav på fysisk spårbarhet för att få veta var oljan i kakan kommer ifrån. Men alla olika nivåer av certifiering och krav på spårbarhet – och vad det egentligen betyder – utgör en djungel. I alla fall för den vanliga konsumenten.

Den som läser på kakornas innehållsförteckningar blir sällan klokare, konstaterar Margareta Renström.

- Det finns produkter som innehåller palmolja, men det står på förpackningen att den är certifierad. Olyckligt, det hjälper inte konsumenten.