Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Olof Palme mördades på Sveavägen i Stockholm 1986. Arkivbild. Bild: Tobbe Gustavsson/TT
Olof Palme mördades på Sveavägen i Stockholm 1986. Arkivbild. Bild: Tobbe Gustavsson/TT

Palmeexpert: Överraskande uppgifter

Sveriges mest uppmärksammade mordgåta kan få en lösning före sommaren, uppger den ansvarige åklagaren. Ett uttalande som förvånar Palmeexperten och författaren Gunnar Wall.
– Nu sprider han oro bland dem som är inblandade och man kan undra varför han gör det. Det är väldigt överraskande, säger han till TT.

Uppgifter om att Palmeutredarna varit något på spåren har enligt Wall cirkulerat under en tid. Men att chefsåklagaren Krister Petersson i SVT:s "Veckans Brott" offentligt berättade att åtal eventuellt kan väckas inom fem månader var oväntat.

– Jag vet inte om det var genomtänkt eller om det bara slank ur honom, säger Gunnar Wall.

Men enligt Krister Petersson kan utredningen också komma att läggas ner. Det tolkar Wall som att gärningsmannen eventuellt inte längre är i livet.

– Det är det enda skälet jag kan tänka mig till att man lägger ner utredningen, säger han.

"Väldigt skönt"

Gåtan om vem som sköt dåvarande statsministern Olof Palme på Sveavägen den 28 februari 1986 är snart 35 år gammal. Genom åren har det spekulerats omfattande om gärningsmän och motiv, och flera gånger har misstänkta personer pekats ut – inte minst Christer Pettersson som dömdes för mordet men senare friades.

Om chefsåklagaren nu är nära en lösning kan Sverige kanske lägga det uppmärksammade mordet bakom sig, anser Gunnar Wall.

– Det är klart att de flesta skulle tycka att det är skönt. Och är det så att vi är i hamn och inga stora frågor finns kvar att besvara, kommer händelsen lägga sig bland andra historiska händelser.

Samtidigt, menar Wall, har många genom åren bildat sig starka uppfattningar kring vem eller vilka som låg bakom Palmemordet. Om utredningen kommer fram till "fel" namn kan Palmemordet leva vidare.

– Svaret kan innehålla saker som väcker fler frågor beroende på vilken typ av svar det är. Det också vara så att svaret kommer att vara känsligt för olika grupper av samhället i dag, säger Wall.

– Vad Krister Petersson än lägger fram lyckas han nog inte övertyga alla. Men om det är ett namn som de allra flesta håller med om, är det klart att det skulle kännas väldigt skönt att få ett svar.

Fler frågor

Kjell Östberg, professor emeritus vid Södertörns högskola, är inne på samma linje.

– Om det har visat sig att det har varit möjligt att lösa mordet efter snart 35 år men inte har gjorts tidigare tror jag många kommer ställa sig frågan varför det har tagit så lång tid, säger han.

Östberg, som skrivit en biografi över Olof Palme, beskriver mordet som en unik händelse i svensk historia – men hävdar också att dess betydelse stundtals överskattas.

– Det är klart att det har påverkat den svenska opinionen, men kanske har man ibland läst in för stor betydelse av mordet. Däremot tror jag att många fått en inblick i hur den svenska statsapparaten fungerade och inte fungerade, säger han.

Robin Salomonsson/TT