Palmeåtal kan komma innan sommaren

Innan sommaren kan det komma att väckas åtal för Palmemordet – alternativt läggs utredningen ned. Det berättar åklagaren Krister Petersson för SVT:s Veckans brott.
– Jag är positiv till att kunna presentera vad som hänt kring mordet och vem som är ansvarig för det, säger han i programmet.

ANNONS
|

Det har gått 34 år sedan Sveriges statsminister Olof Palme sköts till döds. Därefter har mordutredningen pågått. Flera spår har följts upp och avfärdats. Bland annat dömde Stockholm tingsrätt Christer Pettersson till livstids fängelse för mordet 1989, men han friades bara månader senare av Svea hovrätt.

Nu avslöjar åklagaren Krister Petersson, som är Palmeutredningens förundersökningsledare, för SVT:s Veckans Brott att fallet åter kan vara nära en lösning.

– Enligt min uppfattning har vi kommit närmare en lösning. Jag har varit positiv hela tiden sedan jag tog över utredningen 2017. Jag har lagt ned mycket mer tid på detta än vad jag trodde. Idogt arbete tror jag kommer att leda fram till ett bra resultat, säger han i programmet.

ANNONS
Krister Petersson, Palmeutredningens förundersökningsledare, säger till SVT:s Veckans Brott att fallet åter kan vara nära en lösning.
Krister Petersson, Palmeutredningens förundersökningsledare, säger till SVT:s Veckans Brott att fallet åter kan vara nära en lösning. Bild: Marcus Ericsson/TT

Han vill dock inte avslöja om det kommer innebära ett åtal mot en misstänkt gärningsman eller om det faller då denne redan är avliden.

– Rent hypotetiskt, om vi jobbat mot en gärningsman och bedömer att det är den enda gärningsmannen och vi inte kan inte åtala honom, då läggs ju förundersökningen ner.

LÄS MER:Omfattande granskning: Han mördade Olof Palme

Skandiamannen pekades ut 2018

2018 pekades den så kallade Skandiamannen, en moderat från Täby, ut som mördaren i ett reportage publicerat av magasinet Filter. Journalisten Thomas Pettersson sa då till GP att han trodde att mordet skulle ha kunna lösts för längesedan om polisen hade utrett det spåret ordentligt, men att det sammanföll med utredningssatsningen mot PKK.

– Det var oerhört olyckligt, hade man fortsatt utredningen kring Skandiamannen och dragit den till botten så hade det kanske sett väldigt annorlunda ut.

Skandiamannen utreddes egentligen aldrig som misstänkt – trots att han lämnat många motstridiga uppgifter och bevisligen befann sig vid mordplatsen. Men att slå fast att man löst mordgåtan och gå ut med namnet på den påstådda gärningsmannen tyckte Sven-Erik Alhem, tidigare överåklagare, var magstarkt.

– Att peka ut en misstänkt som avled år 2000 känns för mig fullkomligt rättsvidrigt. Personligen förstår jag inte hur man överhuvudtaget kommer på tanken, sade han då till GP.

ANNONS

LÄS MER:Skandiamannen pekas ut som Palmes mördare – här är luckorna

Fakta: Kända spaningar i mordutredningen

33-åringen: Var den första att anhållas som misstänkt efter flera tips om att mannen ska ha uttryckt hatiska kommentarer om Palme. Mördades i USA 1993.

Christer Pettersson: Hörs av polis redan 1986, men anhålls som misstänkt först 1988. Året därpå pekar Lisbet Palme ut Pettersson, och han döms i Stockholms tingsrätt till livstids fängelse för mordet men frias i november av Svea hovrätt. Avled 2004.

PKK-spåret: 20 kurder, däribland tolv PKK-anhängare, tas till förhör 1987. Det med bakgrunden att organisationen, av regeringen förklarad som en terrororganisation, kan ha haft både motiv och förmåga att slå mot svenska intressen.

Sydafrikaspåret: Hamnar i fokus 1996. Går ut på att det var den sydafrikanska underrättelsetjänsten som mördade statsministern, enligt teorin på grund av Palmes kamp mot landets apartheidregim.

Källa: TT

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS