Chefen för Circa-gruppen, Håkan Carlsson, tillsammans med Anders Larsson, en av utredarna.
Chefen för Circa-gruppen, Håkan Carlsson, tillsammans med Anders Larsson, en av utredarna.

På jakt efter ligorna som angriper äldre

Vissa låtsas vara en släkting eller från hemtjänsten. Andra stjäl plånböcker i butiker och vid bankomater. Den gemensamma nämnaren: offer i 80–90-årsåldern. Men en unik svensk satsning har haft goda resultat mot äldrebrotten.

ANNONS
|

"Hej farfar".

"Hör du inte vem det är?"

Det hörs på inspelningen att den äldre mannen är osäker i början av telefonsamtalet. Men så chansar han på barnbarnets namn och får medhåll direkt. Det falska barnbarnet förklarar att han är lite förkyld, det är därför som rösten låter lite annorlunda.

Ett par minuter senare har mannen övertalats att åka till banken för att ta ut 30000 kronor som barnbarnet behöver för ett bilköp.

Men den här gången lyckas inte bedrägeriet. Mannen ringer upp sitt riktiga barnbarn från banken och larmar sedan polisen.

ANNONS

- Och vi lyssnade ju redan på det här, så samma dag som det här samtalet sker grips de, berättar Anders Larsson, en av utredarna på polisens så kallade Circagrupp.

- Den ene satt i en bil i Göteborg och ringde runt, den andra fanns då i Norrtälje och agerade på plats, som barnbarnets vän.

Falska mediciner

"Barnbarnen" är ett av många liknande fall som Circagruppen, specialiserad på seriebrottslighet mot äldre, har utrett de senaste åren. Gruppen har exempelvis kartlagt "Medicinmannen", som åtalades i Göteborg i onsdags, misstänkt för att ha lurat ett stort antal äldre kvinnor i hela Sverige att köpa falska mediciner.

Arbetet börjar oftast genom ett idogt sökande i de omkring 1,5 miljoner polisanmälningarna som registreras i Sverige varje år. På kontoret, inhyst på polisstationen i Vårgårda, sitter Elisabeth Pettersson och kollegan Catharina Agaeus framför varsin skärm.

ANNONS

- Vi går igenom anmälningsflödet dagligen och söker utifrån vissa brottskoder. Vi försöker att hitta mönster, till exempel ett tillvägagångssätt, berättar Elisabeth Pettersson.

- Vi tittar också på övervakningsbilder och försöker att känna igen folk. Då kan vi döpa olika konstellationer, som vi kallar dem, och följa dem över landet.

Äldre offer

Ofta handlar det om grupper som rör sig snabbt men på bara några dagar hinner begå brott mot ett stort antal äldre personer. Brotten kan ske via telefon, hemma hos offret eller på offentliga platser. Den gemensamma nämnaren är brottsoffren. Via exempelvis födelsedata på internet tar bedragarna sikte på personer som är födda på 1920-talet.

- Man blir bestört. Jag tycker att det är helt ofattbart att man kan göra sig så här, säger Håkan Carlsson, Circagruppens chef.

ANNONS

- Vi ska inte skrämma de äldre. Det är oerhört ovanligt att man använder våld. Men ofta är kränkningen nästan värre än om de hade fått ett slag eller så.

"Kom inte hit"

Grundtanken med Circagruppens arbete är att samla ihop så många brott som möjligt till ett åtal, berättar Håkan Carlsson. Dels för att ge så många drabbade som möjligt chans till upprättelse, dels för att brottslingarna också ska få kännbara straff.

Ett nära samarbete med en specialåklagare har varit ovärderligt. Internationella efterlysningar är också ett viktigt verktyg. Det systematiska arbetet hade, när Håkan Carlsson i fjol räknade ihop resultatet, resulterat i över 375 års fängelse för omkring 200 gärningsmän.

- Det har betydelse att fullfölja de här utredningarna och att brottslingarna döms, säger han.

- Vi vill ju skicka ett budskap om att ”kom inte hit”, för här i Sverige blir man faktiskt straffad ordentligt för den här typen av brott.

ANNONS
TT

Fakta: Så kan du skydda dig

Hemma:

Var kritisk mot okända personer som ringer på dörren eller ringer per telefon.

Begär legitimation.

Om du släpper in någon okänd, var uppmärksam så att inte fler personer smiter in.

Förvara helst inte för mycket pengar hemma och förvara inte värdesaker synligt.

Var försiktig med bankkort, pinkoder och portkoder. Förvara inte koden till bankkortet tillsammans med kortet.

Var försiktig med att lämna ut personnummer, kontonummer eller liknande per telefon.

Utomhus och på offentliga platser:

Håll uppsikt över handväskan.

Ha gärna plånbok och mobiltelefon i en innerficka i stället för i bakfickan. Ha inte mer kontanter i plånboken än nödvändigt.

Tänk på att skydda koden till kortet när du står i kassan eller vid en bankomat.

Källa: Polisen.

Fakta: Circagruppen

Cirkagruppen, med drygt tio anställda, bildades 2009. Det var från början en projektgrupp som kom till i jakten på en växlingsliga som härjade 2008–2009.

Gruppen har sitt säte i Vårgårda och Göteborg, men har ett nationellt uppdrag för att kartlägga och utreda seriebrottslighet mot äldre.

Förkortningen Circa kommer från engelskan och står för "Central investigation related to criminal aliens" (ungefär: central utredning för utlänningsrelaterade brott).

ANNONS