P-vakter har det tufft på jobbet

ANNONS
|

Det visar Afas undersökning om de farliga yrkesgrupperna. Väktarna ligger inte i riskzonens topp, där tar träindustriarbetarna täten. Att arbeta som väktare ligger nära medel på allvarlighetslistan, faktiskt strax under exempelvis städare och fönsterputsare. Det finns inte någon yrkesgrupp som visar lika stor ökning. Men det finns förklaringar.

- Man lurar sig lite på siffrorna. Folk har blivit bättre på att anmäla. Vi har tjatat att allt ska anmälas, så vi får en riktig statistik, säger Gunnar Larsson, klubbordförande på Securitas.

Samtidigt menar han att samhällsutvecklingen också har betydelse för ökningen.

- Våldsspiralen har gått åt ett håll. Men den boom som folk pratar om, att vi tar över polisens arbete, det märker jag inte alls, säger han, även om han sett att polisen fått mindre resurser och vaktbolagen mer att göra.

ANNONS

Inom väktarkåren är den mest utsatta gruppen inte de som arbetar med värdetransporter, även om de utsätts för det grövsta våldet. Den grupp som lämnar in flest anmälningar om hot och våld är, enligt Gunnar Larsson, parkeringsvakterna och butikskontrollanterna.

- Även de snällaste kan få horn i pannan när de får en lapp på bilen. Då blir det mycket spott och spe.

P-vakterna har även högst sjukfrånvaro inom kåren.

- Det beror på den tuffa arbetssituationen. Vem mår bra av att möta konflikter varje dag?

Securitas har satsat hårt på att förebygga långtidssjukskrivningar, i enlighet med den nya lag som satt press på arbetsgivarna.

- Skönt med medvind. Först nu har det blivit en helt annan fart på företagets rehabiliteringar. Folk har börjat förstå att alla tjänar på att minska sjukfrånvaron, säger Gunnar Larsson.

Kristin Kallander, parkeringsvakt sedan fyra månader, har inte utsatts för hot. Bara arga människor

- Men bara man är lugn och låter folk prata så brukar det gå bra. Det finns mycket stöd och uppbackning bland personalen. De kommer jättesnabbt om de händer något, så jag är inte orolig, säger hon.

Hon trivs med sitt jobb.

- Det är roligt, det är inte bara att sätta anmärkningar som folk tror. Vi hjälper turister, ska veta var närmsta apotek är, visa var man hittar bästa parkeringarna så att man inte ställer sig fel.

ANNONS
ANNONS