Att missa att betala parkeringsavgift är inte bra. Om skulderna läggs i en stor hög, kan fordonet bli förbjudet att använda.
Att missa att betala parkeringsavgift är inte bra. Om skulderna läggs i en stor hög, kan fordonet bli förbjudet att använda. Bild: Micke Larsson/TT

P-böter på hög ger körförbud

Om parkeringsböter i mängd förblir obetalda under lång tid, blir fordonet så småningom förbjudet att köra. Den lagändringen började gälla vid årsskiftet, och börjar nu slå igenom. Men till hjälp för bilköpare finns information om användningsförbud på nätet.

ANNONS

Om en skuld på sammanlagt minst 5 000 kronor i obetalda felparkeringsavgifter blir liggande i sex månader efter sista betalningsdatum – då beläggs fordonet med användningsförbud.

Det är en bestraffning som kan liknas vid ett körförbud, fast användningsförbudet är ännu lite strängare i detaljer. Om polisen stoppar en bil som körs trots användningsförbud, är grundregeln att registreringsskyltarna ska beslagtas direkt.

Hittills har bara runt ett 20-tal fordon "drabbats" av den nya regeln. Men det är till stor del av formella skäl. Eftersom lagen inte gäller retroaktivt, började alla fordon på noll vid nyår.

Bilmålvakter

Det viktigaste syftet med lagändringen är att komma åt så kallade bilmålvakter, som äger många fordon och systematiskt låter bli att betala olika avgifter.

ANNONS

Men om du planerar att köpa en begagnad bil blir ämnet också intressant.

Användningsförbudet följer med fordonet tills skulden är betald, även om det kommer en ny ägare. Betalningskravet ligger dock kvar på den som ägde fordonet när skulden uppstod. Om du köper en sådan bil, får den alltså inte användas förrän den tidigare ägaren betalat sin skuld.

Som hjälp för den som vill köpa begagnat fordon har Transportstyrelsen nu lagt till information om eventuellt användningsförbud i sin e-tjänst för fordonsuppgifter, och även i appen Mina fordon.

Föraren har ansvar

Om du ska låna en bil av någon, kan det också vara bara att kolla om den får användas.

– Som förare bär man ansvaret för fordonets beskaffenhet, alltså att det finns en försäkring, att den är besiktad, och att skatter och avgifter är betalda. Men den som äger fordonet är den som är skyldig att betala, säger Magnus Svensson, som arbetar med fordonsinformation på Transportstyrelsen.

Användningsförbud kan också utfärdas med anledning av andra obetalda avgifter, som fordonsskatt eller trängselavgift.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS