Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Tom Sjöstedt är nöjd med att köttet spelar en biroll i kvällens meny.

På menyn: Rotfrukt och svenska äpplen

Först bjöds det på lättbakad röding med kräftbuljong. Varmrätten fokuserade på rotfrukter och långbakad högrev. När årets festmåltid avrundas lyfter köket fram ytterligare en typiskt svensk smak.

Många har undrat, men först när gästerna satte sig till bords blev den offentlig. Årets Nobelmeny har bjudit på svenska, smakrika kompositioner med säsongens rotfrukter i centrum.

En meny i tiden, anser ansvarig kock Tom Sjöstedt som inte värjt för att lyfta fram just grönsakerna.

Rotselleri och kålrot

Förrätten bestod av "lättbakad röding med kräftbuljong i krondillslökar, lättrökt forellrom, krispig potatis och krasseskum." Nästan lite "kräftskivetema" om man frågar Tom Sjöstedt.

- Väldigt svenskt, berättade han för TT inför banketten.

När kvällens meny presenterades stod det också klart att köttet tilldelats en biroll, något Tom Sjöstedt är nöjd med.

- De får bara 40 gram kött. Det du!

Dova färger

Varmrätten bestod av "bakad rotselleri med kantarellkräm och svampsmör, kålrot med lagerbladskräm och långbakad högrev, oxmärgcrust, rökt kalvsky samt potatis- och purjolöksterrin".

- Vi har valt en enklare detalj: sönderkokt högrev som vi gjutit och panerat, med ett crust på bröd och oxmärg som tillbehör.

Det hela ackompanjerat av smak från granskott, smörstekt silverlök, senapskorn, lagerblad och lite picklad kålrot.

- Man saknar ingenting. Texturen, hettan, krämigheten– du har crispet, sade Tom Sjöstedt inför serveringen, och passade på att lyfta fram färgerna.

- Utseendemässigt blir fatet väldigt vackert i sina dova gula och bruna färger. Jag kan tycka att det är något fint i det.

Svenska äpplen

Middagen avrundas med svenska äpplen. Det är främst rödgröna Frida, syrligt och smakrikt från Äppelriket Österlen, som använts. Äppelharmonin består bland annat av karamelliserat äpple, havresmulor, kolasås och äppelsorbet.

- När man hör ordet äpple kanske man tänker att det inte är den mest glamourösa råvaran, men har man riktigt bra äpplen blir det bra, säger Daniel Roos.

Sedan tidigare är det känt att desserten tillagats helt utan gelatin. En ny utmaning som konditorn har uppskattat – inte minst eftersom nu han har gjort Nobeldesserten för femte året i rad.

- Det är det största ärofyllda uppdrag man kan göra som konditor. Så länge de frågar mig är jag smickrad.