A-traktorer utreds. Arkivbild.
A-traktorer utreds. Arkivbild. Bild: Johan Nilsson/TT

Översyn kan leda till nya A-traktorsregler

Transportstyrelsen utreder regler för A-traktorer för att öka trafiksäkerheten. Översynen är en del av ett regeringsuppdrag som tillsattes i oktober förra året.

ANNONS
|

Nya regler för A-traktorer började gälla så sent som tidigare i år, med tydliga krav på hur fordonen ska vara konstruerade. Hastigheten för en A-traktor får inte överstiga 30 kilometer i timmen och fordonen ska vara spärrade för högre hastigheter. Den nya regeln innebar att det blev möjligt att spärra hastigheten med elektroniska metoder.

Trots det behövs mer göras. Bland annat ser Transportstyrelsen över frågor som hastighet, utbildning, bältesanvändning och problematiken med att fordonen ofta trimmas, enligt Sveriges Radio P4 Jönköping.

Myndigheten tittar även på hur och var A-traktorerna används.

– Det är en explosionsartad stor ökning av antalet A-traktorer och med det också en väldigt stor ökning av olyckor där A-traktorer är inblandade, säger utredaren Josefin Hallenberg till radion.

ANNONS

Antalet registrerade A-traktorer har fördubblats på drygt två år och ligger nu på nära 50 000, enligt siffror från myndigheten.

Utredningen ska redovisas den 1 november.

ANNONS