Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

VMA-larm är ett varningssystem som används vid exempelvis olyckor och allvarliga händelser. Information ges då i radio och TV och i vissa fall genom att "Hesa Fredrik" ljuder. Arkivbild

Ovanligt många VMA-larm i år

Ungefär 20 VMA-larm per år har skickats ut under det senaste decenniet. Men i år har det skett en markant ökning och antalet utskickade larm är redan 35 stycken, visar siffror som TV4 Nyheterna rapporterar om.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, har tillsatt en utredning som ska se närmare på vad detta beror på och vilken typ av larm det har handlat om.

- Det kan bero på ökad riskmedvetenhet, ökad kunskap om systemet eller rentav att det varit fler olyckor eller bränder som genererat mer VMA, säger Jan Visén, biträdande avdelningschef på MSB.

VMA står för viktigt meddelande till allmänheten och är en varning vid till exempel gasutsläpp, en stor brand eller annan allvarlig olycka. Varnings- och informationssystemet kan också användas för att ge beredskapslarm och flyglarm om landet skulle råka i krig.