Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Vallabyn är det sjätte ovanligaste sällskapsdjuret i Sverige, enligt försäkringsbolaget Agria. Arkivbild.

Ovanliga sällskapsdjur kräver mer av ägaren

Vallaby, tanrek och löpanka finns med på topplistan över de ovanligaste husdjuren i Sverige, vid sidan av de mer kända arterna hängbuksvin och jordekorre. För djurägaren kan de nya sällskapsdjuren ställa krav som är svåra att följa.

Sedan försäkringsbolaget Agria presenterade sin lista över de ovanligaste husdjuren förra gången, 2015, har den lilla egyptiska långörade igelkotten trillat ned på en andra plats, och hängbuksvinet har tagit topplaceringen. På tredje plats finns den igelkottsliknande tanreken.

En nykomling som tagit sig in på listan 2018 är den australiska minikängurun, vallabyn, som intar platsen som det sjätte ovanligaste husdjuret.

"Många direkt olämpliga"

Veterinär Marianne Tornvall, specialiserad på exotiska djur, anser att många av dem är direkt olämpliga att ha som sällskapsdjur.

- Det är viktigt att tänka på att dessa djur är andra länders vilda djur, och vi får inte ta in svenska vilda djur och sätta dem i bur. Exotiska djur är inte uppfödda så länge i fångenskap att man kan säga att de är domesticerade. Vissa individer kan fungera bra med rätt ägare, men generellt tycker jag att vi ska sluta plocka in vilda djur utan njuta av de djur vi haft genom århundraden. Krymp kretsen av sällskapsdjur i stället för att utöka den, säger hon.

För den som ändå vill skaffa sig ett exotiskt sällskapsdjur gäller det att tänka på tre saker, påpekar Marianne Tornvall:

- Ta reda på hur länge djuret lever. Ta reda på hur det ska skötas; man måste försöka sköta dem så likt de har i naturen som möjligt. Foder kan vara svårt då det inte finns kommersiellt producerat, så man måste sköta deras foderbehov och också deras beteendebehov: ytor, klimat och liknande. Och blir djuret sjukt är det svårt att få hjälp – det finns ingen veterinär i Sverige som vet vad man ska göra med en vallaby till exempel.

För vissa arter ställs samma normer som för djurparksdjur, och då gäller till exempel helt andra krav på ytor. Dit räknas bland annat igelkottar.

Djurskyddslagen gäller

Också Jordbruksverket är tveksamt till ovanliga sällskapsdjur, även om djuret är tillåtet att ha så länge man som ägare följer djurskyddslagen.

- Vad gäller hundar och katter finns väldigt mycket information och klubbar överallt, och det finns det inte för de ovanligare djuren, säger Johan Nilsson, enhetschef på Jordbruksverket.

På Jordbruksverkets lista över djur man inte får ha som sällskapsdjur finns apor, rovdjur och rovfåglar. Också korsningar mellan tama och vilda kattdjur, liksom tama och vilda hunddjur, är förbjudna. Djuren måste vara uppfödda i fångenskap, att hålla djur som fångats i det vilda är förbjudet. Det finns också egna regler för andra arter som lever vilt inom EU, samt för hotade arter.